Hlavní obsah
3,3
(33)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Mezi klasiku letních dní patří buď milovaná, nebo naprosto nenáviděná koprovka. Jestli máte kopr rádi, nebo vám aspoň nevadí, vyzkoušejte tuhle skvělou a na přípravu i trávení super lehkou omáčku. Když se udělá poctivě z jíšky, je z ní totiž rázem skvost české kuchyně. A hotová je za chviličku.

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Omáčka
  • 1,5 lžíce másla
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 700 ml hovězího vývaru
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 75 ml octa 8%
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička soli
  • 4 snítky čerstvého kopru
Ztracená vejce
  • 4 ks vejce
  • 1 lžička octa 8%
K podávání
  • 800 g nových brambor
Článek

Postup

01.

V hrnci rozehřejte máslo, přidejte mouku a nechte ji zpěnit – jíška nesmí začít tmavnout! Po částech ji zalijte horkým masovým vývarem a vždy pořádně prošlehejte metlou, aby se nezavařily hrudky. Pokud nemáte masový vývar, můžete použít i vodu nebo lehký zeleninový vývar, počítejte ale s tím, že omáčka z vody bude chuťově plošší. U zeleninového vývaru zase dbejte na to, aby v něm nebyla příliš dominantní zelenina, která se s koprem moc nesnese. Na mírném ohni provařte omáčku dvacet minut. Během varu sbírejte pěnu – odstraníte tak část mouky z jíšky. Hustotu výsledné omáčky to nijak nezmění, zato bude krásně lehká.

02.

Mezitím udělejte tři věci: dejte vařit očištěné brambory, kopr nasekejte najemno a ocet nalijte do malého kastrolku a nejlépe se zapnutou digestoří jej svařte asi na polovinu. Zbavíte se tak nejčpavějších látek a omáčka bude ve vůni o to jemnější.

03.

Do provařené omáčky přilijte smetanu a nechte ještě asi tři minuty vařit. Pak dochuťte svařeným octem, troškou cukru, solí a jemně nasekaným koprem. Omáčku odstavte.

04.

Nyní si připravte pošírovaná (neboli ztracená) vejce. V hrnci přiveďte k varu dostatek vody (asi 15–20 cm do výšky) a přidejte trošičku octa. Do naběračky rozklepněte vejce. V hrnci s vroucí vodou udělejte lžící vír a do jeho středu naběračkou opatrně vložte syrové vejce. Vařte asi tři až čtyři minuty, pak vejce vyjměte a postup opakujte se zbylými vejci. Hotovou omáčku podávejte s brambory a ztraceným vejcem.

Jaké další omáčky nesmějí o prázdninách chybět na vašem stole?

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie9 594,47 kJ
Bílkoviny54,92 g
Tuky151,38 g
Sacharidy161,01 g
Sůl14,65 g
SAFA87,49 g
Vláknina13,64 g
Cukry44,07 g

Načítám