Článek
Postup
01.
V hrnci rozehřejte máslo, přidejte mouku a nechte ji zpěnit – jíška nesmí začít tmavnout! Po částech ji zalijte horkým masovým vývarem a vždy pořádně prošlehejte metlou, aby se nezavařily hrudky. Pokud nemáte masový vývar, můžete použít i vodu nebo lehký zeleninový vývar, počítejte ale s tím, že omáčka z vody bude chuťově plošší. U zeleninového vývaru zase dbejte na to, aby v něm nebyla příliš dominantní zelenina, která se s koprem moc nesnese. Na mírném ohni provařte omáčku dvacet minut. Během varu sbírejte pěnu – odstraníte tak část mouky z jíšky. Hustotu výsledné omáčky to nijak nezmění, zato bude krásně lehká.
02.
Mezitím udělejte tři věci: dejte vařit očištěné brambory, kopr nasekejte najemno a ocet nalijte do malého kastrolku a nejlépe se zapnutou digestoří jej svařte asi na polovinu. Zbavíte se tak nejčpavějších látek a omáčka bude ve vůni o to jemnější.
LEHKÉ LETNÍ VAŘENÍ
03.
Do provařené omáčky přilijte smetanu a nechte ještě asi tři minuty vařit. Pak dochuťte svařeným octem, troškou cukru, solí a jemně nasekaným koprem. Omáčku odstavte.
04.
Nyní si připravte pošírovaná (neboli ztracená) vejce. V hrnci přiveďte k varu dostatek vody (asi 15–20 cm do výšky) a přidejte trošičku octa. Do naběračky rozklepněte vejce. V hrnci s vroucí vodou udělejte lžící vír a do jeho středu naběračkou opatrně vložte syrové vejce. Vařte asi tři až čtyři minuty, pak vejce vyjměte a postup opakujte se zbylými vejci. Hotovou omáčku podávejte s brambory a ztraceným vejcem.
Jaké další omáčky nesmějí o prázdninách chybět na vašem stole?