Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 200 °C. Dýni (kromě hokaido můžete použít i máslovou nebo muškátovou, ty je jen potřeba navíc oloupat) zbavte semínek a nakrájejte na asi 1,5 cm silné plátky. Rozložte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a 25 až 30 minut pečte doměkka. Dýně musí být úplně měkká, ale neměla by měnit barvu – to už začíná zbytečně vysychat.
02.
Dýni nechte trochu zchladnout, dejte do mixéru, přilijte asi 1 dl vody a rozmixujte na pyré. Podle potřeby můžete trochu vody přidat, dává se jí ale jen tolik, aby šla hmota hladce rozmixovat, což bez tekutiny nejde, výsledné pyré má být husté jako kaše.
DÝŇOVÉ PYRÉ UŽIJETE I V DALŠÍCH SKVĚLÝCH RECEPTECH
03.
Troubu ztlumte na 180 °C. Do mísy prosejte mouku, cukr, sůl, kypřicí prášek a všechno koření. Při odměřování použijte 200ml hrnek. V misce prošlehejte vejce a přidejte je do moučné směsi. Nakonec přidejte 3/4 hrnku dýňového pyré. Vše promíchejte.
04.
Plech vyložte pečicím papírem. Na něj po celé ploše rozetřete řídké těsto a asi 15 minut pečte, až se okraje začnou odlupovat od papíru.
05.
Připravte si čistou utěrku, můžete ji lehce posypat krupicovým cukrem. Horký plát těsta pomocí pečicího papíru jednoduše překlopte na pocukrovanou utěrku, papír stáhněte a horké těsto i s utěrkou zarolujte. Nechte vychladnout.
06.
Na náplň smíchejte tvaroh se zakysanou smetanou a s cukrem. Krém nemusí být moc sladký, protože těsto samo o sobě je sladké dost.
07.
Vychladlou roládu opatrně rozmotejte, po celé ploše potřete tvarohovým krémem a zpět zarolujte. Nechte ztuhnout v lednici nejlépe přes noc.
Tip: Pokud si nevěříte, podívejte se na video návod, jak rolovat, naplnit a zabalit roládu.
Na roládu nespotřebujete celou dýní a možná vám zbyde i trocha dýňového pyré. Jak je zpracovat? Skvělá je dýňová kari polévka anebo pikantní omáčka z dýně s masovými kuličkami. Anebo vás zlákají domácí dýňové noky se šalvějovým máslem?