Článek
My v redakci milujeme slané koláče, a když jsou navíc doladěné domácím sýrem, není co řešit. Chcete si také připravit „svoji“ ricottu? Zvládnete ji hravě!
Budete k tomu potřebovat 500 ml smetany na šlehání a 1,5 litru mléka. Nalejte vše do hrnce, přidejte lžičku soli a za stálého míchání přiveďte směs k varu. Pak přidejte 4 lžíce citronové šťávy, stáhněte plamen a ještě chvíli míchejte. Směs nalejte do cedníku vyloženého plátýnkem a nechte vykapat. Hotovou ricottu uložte do lednice, vydrží vám asi pět dní.
Koláč s ricottou
Na 1 formu budete potřebovat: 250 g ricotty, 100 g sýra feta, 2 vejce, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, 1 lžičku lístků rozmarýnu, 1 cuketu, 120 g cherry rajčátek, 2 lžíce olivového oleje
Postup: Do velké mísy dejte ricottu, nadrobený sýr feta, prolisovaný stroužek česneku, rozšlehaná vejce, sůl, pepř a vše rozmixujte. Směs rozetřete do kulaté koláčové formy vyložené pečicím papírem. Omytou cuketu nakrájejte na kolečka a vložte ji do mísy, přidejte rajčata, rozmarýn, olivový olej a směs osolte a opepřete. Důkladně promíchejte a pak rozložte na sýrovou hmotu. Pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
Tip: Pokud chcete koláč připravit pro návštěvu, pečte ho v malých koláčových formičkách, porce budou vypadat dokonale.
Milujete slané koláče? Přineste do kuchyně trochu exotiky a zkuste koláč Banitsa nebo raději sázíte na jistotu a bude to koláč s rajčaty a kozím sýrem?