Článek
Koprová omáčka patří k jídlům, která sice vždycky nejlíp uvařila babička (a jedině koprovka od ní byla ta nejsprávnější, nejpoctivější a obecně prostě nejlepší), ale možná už nazrál čas, abyste zjistili, že na ní vlastně není nic těžkého.
Kromě té poctivé smetanové s hovězím masem (já jsem použila krk, protože je levnější než loupaná plec, ale šťavnatější než jiné zadní hovězí) vás naučím odlehčenou verzi z cukety a petržele, kterou můžete s klidným svědomím naservírovat nejen veganům, ale i dietářům. A krémová je přitom stejně parádně! Poslední recept je pak na rychlého lososa s omáčkou, kterou máte hotovou doslova za pár minut. Jakou verzi si vyberete?
Koprová omáčka od babičky
Na vývar potřebujete: 700 g hovězího krku (nebo loupané plece, případně zadního hovězího), 2 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, lžičku soli, 6 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list
Na 4–6 porcí omáčky: 80 g másla, 80 g hladké mouky, 500 ml hovězího vývaru, 200 ml smetany ke šlehání (pro lehčí verzi použijte smetanu na vaření), sůl, pepř, 1–2 lžičky cukru krupice, hrst čerstvého kopru, 3 lžíce citronové šťávy či kvasného nebo vinného octa
K podávání: vařená vejce, knedlíky nebo brambory
Postup: Maso spolu s očištěnou cibulí, mrkví, petrželí a celerem zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené, přidejte sůl, pepř, nové koření a bobkový list a vařte minimálně hodinu doměkka – zde hodně záleží na typu masa. Čas vaření můžete až o polovinu zkrátit použitím tlakového hrnce. Na závěr vývar sceďte a odměřte z něj asi půl litru na omáčku. Ze zbytku budete mít výbornou polévku.
V hrnci pak rozpusťte máslo, zasypejte moukou a pár minut zlehka opékejte, aby vznikla světlá jíška. Po částech pak přilévejte vývar – za stálého šlehání metličkou, aby nevznikly hrudky. Asi 15 minut povařte do zhoustnutí, vmíchejte smetanu, chvilku prohřejte a dochuťte solí, pepřem, trochou cukru, nasekaným koprem (z něj použijte jen jemné chmýří, ne stonky) a citronovou šťávou. Mně se osvědčilo omáčku kyselit až opravdu těsně před podáváním, protože tak nehrozí, že by se srazila.
Podávejte s plátky masa, vařenými vajíčky a bramborem či knedlíkem.
Tip: Pro extra koprovou chuť vařte ve vývaru nebo omáčce i stonky kopru, které byste jinak vyhodili.
Další letní evergreeny
Dietní koprová omáčka z cukety (i pro vegany)
Na 4 porce potřebujete: 2 cibule, 3 lžíce řepkového oleje, 2 střední cukety (700 g), 1–2 petržele (300 g), 500 ml zeleninového vývaru, sůl, pepř, 2 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa, 1–2 hrsti sekaného kopru, 120 ml ovesné smetany
K podávání: 1–2 balení uzeného nebo marinovaného tofu, řepkový olej, sójovou omáčku
Postup: Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na rozpáleném oleji, přidejte kostky oloupané cukety a petržele a asi 10 minut restujte. Osolte, zalejte vývarem a povařte 15–20 minut doměkka. Rozmixujte tyčovým mixérem, ochuťte čerstvě mletým pepřem, citronovou šťávou a koprem (stonky do omáčky nedávejte) a zjemněte smetanou. Já jsem k omáčce ještě na troše oleje opekla plátky tofu, které jsem na závěr smažení zakápla sójovou omáčkou. Jako přílohu si dejte brambory, knedlíky nebo přidejte vařená vajíčka.
Tip: Rostlinné smetany jsou mnohem dietnější než živočišné a omáčku pěkně zahustí. Já mám nejradši ovesnou, ale použít můžete samozřejmě i klasickou kravskou nebo třeba rýžovou.
Pečený losos s rychlou koprovou omáčkou
Na 4–6 porcí potřebujete: 200 g kysané smetany nebo smetanového jogurtu, 2 lžíce majonézy, 2 lžičky dijonské hořčice, šťávu z ½ citronu, sůl, 1 stroužek česneku, hrst čerstvého kopru, 4–6 filetů z lososa s kůží, pepř, lžičku olivového oleje
Postup: Troubu vyhřejte na 200 °C, lososa ze všech stran osolte, opepřete a položte na naolejovaný pečicí papír. Pečte asi 12 minut nebo jen tak dlouho, aby uvnitř ještě zůstal růžový. Mezitím smíchejte smetanu, majonézu a hořčici s citronovou šťávou, solí, prolisovaným česnekem a nasekaným koprem (z něj použijte jen jemné chmýří, ne stonky). K rybě s omáčkou se hodí vařené brambory, salát i grilovaná zelenina.
Tip: Bojujete s tím, že jsou ryby z trouby vysušené? Zkuste upéct lososa v kabátku z listového těsta nebo mořského vlka v solné krustě. Když dodržíte recept, suché maso rozhodně nehrozí!
Jestli jste dočetli až sem, asi to znamená, že patříte do skupiny milovníků kopru. Nebo se mýlím?