Článek
Klasické, po rumu vonící a marmeládou naplněné domácí české koblihy jsme se už naučili, takže přichází čas podívat se za hranice a vyzkoušet i koblihy na západní způsob – neméně nadýchané, zato s dírou uprostřed a slaďoučkou polevou navrchu. Čerstvé jsou opravdu neodolatelné! Tak využijte nejistého počasí o víkendu a staňte se nejoblíbenějším členem domácnosti!
Kynuté donuty
Na asi 24 donutů potřebujete: sáček instantního droždí (7 g), 200 ml mléka, 40 g cukru krupice, 500 g hladké mouky, 2 vejce, 50 g másla, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, ¼ lžičky soli, mouku na podsypání, řepkový olej na smažení
Na malinovou polevu: 16 malin, ½ lžičky vanilkového extraktu, 2 lžičky citronové šťávy, 180 g cukru moučka. Na vanilkovou: 150 g cukru moučka, 3–4 lžíce mléka nebo smetany, 1 lžičku vanilkového extraktu. Na čokoládovou: 150 g hořké čokolády, 100 ml smetany. Dále: skořici, cukr moučka, posypky

Těsto, ačkoli kynuté, je opravdu snadné díky použití instantních kvasnicFoto: Eva Malúšová
RADĚJI KLASIKU?
Postup: Droždí a cukr rozpusťte v teplém mléce a smíchejte s moukou, vejci, rozehřátým máslem, vanilkou a solí. Rukama zpracujte do podoby hladkého nelepivého těsta, dejte ho do naolejované mísy a nechte pod utěrkou na teplém místě asi hodinu kynout. V polovině kynutí těsto propracujte.

Droždí a cukr rozpusťte v teplém mléceFoto: Eva Malúšová

Přilijte k ostatním surovinám na těsto: mouce, vajíčkům, soli, vanilce a rozehřátému másluFoto: Eva Malúšová

Těsto přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo vykynoutFoto: Eva Malúšová
Na pomoučené ploše pak těsto rozválejte na 1 cm silný plát a pomocí speciálního vykrajovátka nebo dvou kruhových z něj vypichujte donuty. Odkládejte je i se středy na pečicí papír a nechte ještě asi hodinu v teple kynout. Poté z obou stran pozvolna smažte a na papírové utěrce nechte odsát přebytečný tuk. Já jsem ještě horké středy obalila v moučkovém cukru se skořicí.

Z vykynutého a rozváleného těsta pomocí speciální formičky nebo dvou koleček vykrajujte donuty, které nechte i se středy na pečicím papíře znovu vykynoutFoto: Eva Malúšová

Vykynuté kobližky smažte v dostatečně vysoké vrstvě oleje dozlatovaFoto: Eva Malúšová

Nevím, jak je to možné, ale středy obalené ve skořicovém cukru mizí dříve, než je připravený zbytek koblihFoto: Eva Malúšová
Maliny rozmačkejte (můžete je i trochu zahřát), propasírujte přes sítko a smíchejte s vanilkou, citronovou šťávou a cukrem. Na druhou polevu jednoduše smíchejte cukr, vanilku a mléko (kdyby se vám zdála příliš řídká, zahustěte ještě trochou cukru, kdyby naopak moc tuhla, přidejte mléko). A konečně na čokoládovou polevu rozpusťte za občasného míchání v mikrovlnce nebo horké vodní lázni čokoládu se smetanou. Do polev pak koblihy z poloviny namáčejte a zdobte posypkami.

Donuty pak z poloviny namáčejte do připravených polevFoto: Eva Malúšová

A zdobte posypkamiFoto: Eva Malúšová
Tip: Místo malin použijte borůvky či ostružiny nebo si usnadněte práci zakoupením (kvalitní) polevy. Donuty můžete zdobit i kokosovými vločkami, karamelizovanou slaninou (návod najde v receptu na pivní košíčky se slaninou) nebo lyofilizovaným ovocem.

Donuty se přímo rozpouštějí na jazyku. A chutnají nejen americkým policistům Foto: Eva Malúšová
Také máte slabost pro cokoli, co obsahuje bílou mouku, cukr nebo je smažené?