Článek
Postup
01.
Do mísy prosejte mouku a přimíchejte prášek do pečiva, moučkový cukr, mleté ořechy a špetku skořice. Přidejte na kousky nakrájené změklé máslo, vejce a vymačkanou šťávu z citronu.
02.
Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Zabalte ho do folie a nechte dvě hodinky odpočinout v chladu. Pak ho vyválejte a vykrajujte čtverečky, obdélníky nebo jiné tvary.
VARIACE NA SUŠENKY:
03.
Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Sušenky pečte 8 až 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení je hned stáhněte z plechu, aby okraje nezhnědly.
04.
Do rendlíku dejte mléko, přidejte cukr, žloutky, máslo a rum. Pomalu zahřívejte a za stálého míchání vařte na mírném ohni až do zhoustnutí.
05.
Krém nechte vychladnout a pak s ním k sobě slepujte sušenky. nakonec je ozdobte polevou připravenou z rozpuštěné čokolády a másla, do které přidáte rum.
Tip: Hotové cukroví můžete ozdobit polovinou vlašského ořechu, mandlí nebo kandovaným ovocem.
Podle vánoční tradice má být na stole 7 druhů cukroví. Klasickou jsou pracny, perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosky. Můžete zkusit i nepečené cukroví, jako jsou vosí hnízda, kokosové kuličky a mandlové hříbečky.
A co večeře na Štědrý večer? Máte svůj rodinný recept na rybí polévku a smaženého kapra s bramborovým salátem?