Článek
Postup
01.
Podle následujícího návodu připravíte asi litr kávového extraktu. Káva se zalévá studenou vodou, takže počítejte s delším časem na přípravu, aby se uvolnily správné látky. Následně lze extrakt skladovat v chladničce klidně tři týdny až měsíc! Tento studený kávový výluh má překvapivé zdravotní benefity.
02.
Do velké skleněné karafy nasypejte praženou mletou kávu (měla by být co nejčerstvější), zalijte ji do půlky nádoby studenou vodou a dobře promíchejte. Dolijte zbytek vody, nádobu uzavřete (nemáte-li víčko, lze použít i potravinovou fólii) a nechte louhovat nejlépe přes noc v pokojové teplotě.
03.
Hotový kávový extrakt přeceďte přes filtr do jiné uzavíratelné nádoby. Můžete ho hned podávat, nebo uložit do chladna.
04.
Skleničky naplňte ledem a zalijte kávovým extraktem. Tuto ledovou kávu můžete hned pít, anebo ji ještě dochutit: cukrem, mlékem, kávovým likérem, sójovým nápojem s příchutí...
Dáváte přednost jiným osvěžujícím nápojům? Vyzkoušejte letní nápoj z jablečného octa, okurkovou limonádu s mátou nebo domácí ledový čaj bez cukru.