Hlavní obsah
3,0
(1152)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Až okusíte tuhle dobrotu, možná si řeknete, že chutná jako dětství. Dezert s netradiční polevou ze sušeného mléka je složitější na přípravu, rozhodně není dietní a opravdu se nedá jíst elegantně. Po první lžičce ale slastně přivřete oči a bude vám najednou pět let.

1 hod.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 30 × 30 cm
Pudinkový krém
  • 250 g másla
  • 1 l mléka
  • 4 ks žloutků
  • 180 g cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 balení vanilkového pudinkového prášku
  • 20 g hladké mouky
Poleva ze sušeného mléka
  • 250 g másla
  • 140 ml vody
  • 120 g cukru krupice
  • 250 g sušeného mléka
  • 1,5 lžíce kakaa
K dokončení
  • 2 balíčky sušenek BeBe
  • 1 balení dětských piškotů
Článek

Chcete ohromit návštěvu vynikajícím domácím dezertem a nevadí vám trochu složitější příprava? Pak je tento nepečený dort s krémem právě to pravé pudinkové!

Postup

01.

Nejdřív připravte krém: máslo nakrájejte na kostičky a nechte na lince dojít do pokojové teploty. Do větší skleněné mísy vložte žloutky, přidejte cukr a vanilkový cukr a ručním mixérem šlehejte, až výrazně nabydou a zesvětlají. Poté zašlehejte i 2 dl mléka, mouku a pudinky.

02.

Pokračujte v přípravě krému. Ve velkém kastrolu se silným dnem přiveďte k varu zbylé mléko. Zmírněte plamen a za stálého míchání do něj pomalu vlijte připravenou pudinkovou směs. Velmi zvolna za stálého míchání (vařečku můžete vyměnit za šlehací metličku) povařte do zhoustnutí, potrvá to jenom chviličku. Uvařený pudink odstavte, na vrch položte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup, a nechte na lince zchladnout.

03.

Formu vyložte papírem na pečení a na dno rozložte čokoládové sušenky tak, aby bylo celé pokryté a sušenky se nepřekrývaly, podle potřeby je případně seřízněte nožem. 

Tip: Když použijete obdélníkový posuvný cukrářský rám, můžete jeho velikost přizpůsobit sušenkám přesně na míru.

04.

Až budou mít máslo i uvařený pudink stejnou teplotu, krém dokončete. Změklé máslo rozšlehejte ručním šlehačem a postupně do něj po lžících zašlehejte pudink: další lžíci přidejte vždy až poté, co se předchozí úplně zapracuje do másla. 

05.

Polovinu pudinkového krému jemně rozetřete na základnu ze sušenek, urovnejte a poklaďte další vrstvou sušenek. Na ni rozetřete zbytek krému a také urovnejte.

Piškoty seřízněte ostrým nožem tak, aby měly jednu rovnou hranu (z každého seřízněte zhruba jednu pětinu). Seříznuté piškoty vmáčkněte v řadách rovnou hranou do krému: boky piškotů by se měly dotýkat, mezi řadami nechte rozestup asi 1,5 cm, napoví vám fotografie.

06.

Na polevu dejte do hrnce vodu, máslo a cukr. Za stálého míchání nechte pomalu rozpustit a přiveďte téměř k varu. K horké hmotě přisypejte sušené mléko a ručním mixérem rozšlehejte dohladka. Polovinu polevy odeberte a do druhé ještě zašlehejte kakao.

07.

Lžící z výšky naneste na zákusek nejdřív tmavou a poté i světlou polevu. Poleva rychle tuhne, proto pracujte svižně. Práci vám výrazně ulehčí, když polevy nanesete pomocí cukrářského sáčku (nebo i obyčejného igelitového pytlíku s ustřiženým rohem).

08.

Hotový dezert nechte v lednici odležet alespoň 12 hodin, je to důležité, aby sušenky i piškoty stihly důkladně změknout. Podávejte nakrájený na menší kostky.

Je pro vás tenhle dezert příliš složitý a vydatný? Do dětství vás spolehlivě vrátí i tvarohový dort Míša nebo domácí pribináček.

Energetická hodnota celkem - 1 formu 30 × 30 cm
Energie38 960,25 kJ
Bílkoviny161,85 g
Tuky557,23 g
Sacharidy908,86 g
Sůl5,5 g
SAFA278,91 g
Vláknina28,83 g
Cukry607,08 g

Načítám