Článek
Smyslem většiny technologických vychytávek je vytvořit v chladničce co nejdokonalejší prostředí pro uložené potraviny, přestože šikovná je například i úspora energie či vašeho času, když spotřebič nebudete muset třeba odmrazovat.
1. Který motor šetří energii?
Existují různé druhy motorů. „Například invertorový motor je lepší než klasický. Ten klasický přenáší elektřinu na rotor s pomocí uhlíků, jež se opotřebovávají a je třeba je měnit. Naopak invertorový motor se řídí přímo, elektronicky, a nepoužívá uhlíky, což se jeví jako praktičtější řešení z více důvodů – chladnička pracuje stejně dobře, ale při minimální spotřebě energie a prakticky v tichosti,“ říká Martin Kameníček z Electro Worldu.
2. Odmrazování minulostí?
Standardní chladničky mívají přímé chlazení. Co to v konečném důsledku znamená? Že je musíte po čase odmrazit, jinak by vrstva ledu zvyšovala spotřebu. Naopak spotřebič vybavený technologií No Frost si udržuje konstantní teplotu, tedy není třeba chladničku ani mrazničku odmrazovat. Srovnejte si s technologií Low Frost, která slibuje nižší frekvenci odmrazování – námraza se sice tvoří, ale méně, tím pádem není třeba odmrazovat tak často.
3. Potraviny vždy čerstvé
Výrobci používají různé technologie, jejichž cílem je udržet skladované potraviny co nejdéle čerstvé. Třeba funkce BioFresh zaručuje přesnou teplotu těsně nad 0 °C, pak nedochází k nežádoucímu namrzání potravin.
„Technologie Active Oxygen zase pravidelně uvolňuje do vnitřního prostoru chladničky ozón, díky němuž se výrazně omezuje šíření bakterií a mikroorganismů i nepříjemného aromatu,“ uvádí Martina Křižáková z Indesit Company. Ničit bakterie a udržovat ideální vlhkost pomáhá také IonAir technologie.
4. K čemu je dobrý cirkulující vzduch
V horní části chladničky je teplejší vzduch než ve spodní části, to jistě víte. Proto některé značky vybavují své spotřebiče ventilátorem uvnitř chladničky. „Ten rozvádí studený vzduch po chladničce tak, aby všude byla konstantní teplota. Jiné řešení sází na vzduchové kanálky, které rovněž rozvádí vzduch,“ uvádí Martin Kameníček. Díky tomu se potraviny uložené i v horních přihrádkách udrží déle v bezvadném stavu.
5. Hlavně rychle
Když do ledničky často ukládáte více čerstvých potravin, mohla by se vám hodit funkce, která je rychle ochladí či zmrazí. Díky ní se teplota uvnitř spotřebiče zbytečně, byť dočasně, nezvyšuje, a dříve uložené potraviny se nezahřejí. Funkce se označuje různě, například Coolmatic/Frostmatic nebo superchlazení/supermrazení.
6. Šikovné zásuvky
„Obvykle je v chladničce kolem 5 °C, a třeba maso potřebuje teplotu skladování kolem 0 °C, a zelenina zase trošku vyšší teplotu, podle druhu od 2 °C do 10 °C. Proto je vnitřek lednice koncipovaný tak, že se ve spodní části chladničky nachází takzvaná nulová zóna – nízkoteplotní zásuvka – pro maso a uzeniny, nad ní je box na zeleninu a výše zbytek potravin. V nižší části chladničky se udržuje nižší teplota,“ připomíná Martin Kameníček.
Pokud je takovou speciální zásuvkou chladnička vybavena, funkce se nazývá u různých výrobků odlišně: BioFresh, VitaFresh, PerfectFresh...
A kdy jste si vy naposledy pořizovali novou chladničku?