Článek
Postup
01.
Rajčata nařízněte do kříže, spařte vařící vodou a oloupejte. Nakrájejte je na kostičky a šťávu zachyťte. Z tenkostěnných zelených paprik (podle chuti mezi ně můžete zamíchat i jednu pálivou) odstraňte semínka a také je nakrájejte na menší kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
02.
Rozehřejte troubu na 180 °C. V hlubší pánvi, kterou můžete dát do trouby, rozpalte lžíci sádla na středně vysokou teplotu. Přidejte cibuli, osolte, opepřete a osmažte ji dosklovata.
Tip: Zeleninu můžete osmažit i na oleji, voňavé sádlo v základu je ale jedno z tajemství dokonalého leča.
03.
K cibuli přidejte na kolečka nakrájenou maďarskou klobásu a zelenou papriku a společně ještě chvíli smažte, postačí 3 až 4 minuty. Pánev částečně stáhněte z ohně, vsypejte mletou červenou papriku a krátce ji rozmíchejte v horkém tuku.
Tip: Mletá červená paprika je druhé tajemství dokonalého leča, přidá mu barvu a hlubší chuť. Když budete letos na dovolené v Maďarsku (nebo na jihu Slovenska), určitě si pytlík dovezte.
04.
Do pánve ihned přidejte rajčata i se šťávou, kterou pustila, a dobře promíchejte (případně přidejte dvě tři lžíce vody, aby se mletá paprika nespálila). Krátce poduste a když začne směs houstnout, rovnoměrně ji rozprostřete po pánvi.
05.
Lžící udělejte v zelenině mělké důlky a do každého rozklepněte vajíčko. Pomocí vidličky bílky mírně roztáhněte tak, abyste neporušili žloutky, a vložte do trouby.
06.
Pečte asi 10 minut, až bílky zbělají a zpevní. Před podáváním posypejte žloutky malou špetkou mleté červené papriky a pepře a celou pánev najemno nasekanou petrželkou. Podávejte ihned s krajícem dobrého bílého chleba.
Přidali jste do leča víc štiplavé papriky, než snesete, a pálí vás celá pusa? Pro tyto případy nezaškodí mít v mrazničce pár domácích nanuků, čokoládovou zmrzlinu ze tří ingrediencí nebo lehký meruňkový sorbet.