Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Klobása dá omáčce bohatou a lehce zauzenou chuť, ale samozřejmě místo ní můžete dát jen trochu olivového oleje nebo slaninu.

Hovězí vyberte libové, ale doporučuji nevynechat klobásu do základu. Omáčce dá bohatou a lehce kouřovou chuťFoto: Eva Malúšová
02.
Na kostičky pokrájenou klobásu spolu s cibulí opékejte, až cibule zesklovatí. Kdyby tuk z klobásy nestačil, přidejte lžíci olivového oleje. Vmíchejte kostičky jedné velké mrkve a pokrájené dva až tři řapíky celeru a dalších pět minut restujte.

Na smažení cibule i zeleniny by měl stačit tuk, který se vyškvaří z klobáskyFoto: Eva Malúšová
03.
Přidejte maso a dalších pět až deset minut restujte, až je ze všech stran opečené. Vmíchejte nasekaný česnek a protlak, osmažte a přidejte drcená rajčata, lžičku soli, dvě lžičky italských bylinek nebo oregana, bobkové listy a podle chuti i špetku chilli. Zalijte 400 ml vody a 15 až 20 minut povařte, ke konci odklopte poklici, aby nebyla omáčka moc tekutá. Čím déle budete ragú vařit, tím bude lepší. Podle chuti opepřete.

Maso restujte klidně 10 minut, aby se dobře opeklo, poté přidejte protlak, česnek, koření, drcená rajčata a vodu a podusteFoto: Eva Malúšová
04.
Mezitím prošlehejte ricottu s vajíčkem, parmezánem, nasekanou bazalkou, špetkou muškátového oříšku, solí a čerstvě mletým pepřem. Mozzarellu nastrouhejte nahrubo.

Místo těžkého bešamelu zkuste lehčí (na sacharidy i přípravu) verzi s ricottouFoto: Eva Malúšová
05.
Na dno pekáčku rozprostřete dvě lžíce omáčky, poklaďte třetinou neuvařených plátů těstovin, překryjte třetinou omáčky, ricottové směsi a strouhané mozzarelly a stejně postupujte se zbylými surovinami, takže budete končit mozzarellou.

Na dno pekáčku dejte trošku omáčky a pak pokračujte v pořadí těstoviny–omáčka–bešamel–mozzarellaFoto: Eva Malúšová
06.
Pekáč přiklopte poklicí nebo přetáhněte alobalem tak, aby se nikde nedotýkal povrchu (sýr by se k němu připekl) a dejte na 45 minut péct při 180 °C. Na posledních 15 minut lasagne odklopte, aby na povrchu zezlátly.

Pekáč zakryjte, aby se povrch nespálil, a dejte péctFoto: Eva Malúšová
07.
Nechte asi 10 minut zchladnout ve formě a podávejte. Prima je těstoviny doplnit o zeleninový salátek, který jídlo trochu odlehčí.

Uvedené množství vám vyjde na šest porcí pro poměrně solidní jedlíky (ale všichni víme, co se v čtyřčlenné domácnosti stane s dvěma porcemi navíc ponechanými svému osudu v opuštěné kuchyni)Foto: Eva Malúšová

Před podáváním nechte lasagne deset minut vychladnout. Ze zkušenosti víme, že se nikomu díky jejich vůni nechce čekat, a hrozí tak lehké popáleniny mlsných jazýčkůFoto: Eva Malúšová
Tip: Lasagne můžete připravit a předpéct s předstihem, takže před podáváním je už jen ohřejete a necháte opéct sýr.
Co chystáte, když čekáte víc hostů a nechcete už nic moc dělat ve chvíli, kdy dorazí? U nás vedou jídla z jednoho hrnce nebo taková, která si každý sám doladí na talíři – třeba pomalu pečené maso s tortillami, žebra a coleslaw nebo pikantní chili con carne.