Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Klobása dá omáčce bohatou a lehce zauzenou chuť, ale samozřejmě místo ní můžete dát jen trochu olivového oleje nebo slaninu.
02.
Na kostičky pokrájenou klobásu spolu s cibulí opékejte, až cibule zesklovatí. Kdyby tuk z klobásy nestačil, přidejte lžíci olivového oleje. Vmíchejte kostičky jedné velké mrkve a pokrájené dva až tři řapíky celeru a dalších pět minut restujte.
03.
Přidejte maso a dalších pět až deset minut restujte, až je ze všech stran opečené. Vmíchejte nasekaný česnek a protlak, osmažte a přidejte drcená rajčata, lžičku soli, dvě lžičky italských bylinek nebo oregana, bobkové listy a podle chuti i špetku chilli. Zalijte 400 ml vody a 15 až 20 minut povařte, ke konci odklopte poklici, aby nebyla omáčka moc tekutá. Čím déle budete ragú vařit, tím bude lepší. Podle chuti opepřete.
04.
Mezitím prošlehejte ricottu s vajíčkem, parmezánem, nasekanou bazalkou, špetkou muškátového oříšku, solí a čerstvě mletým pepřem. Mozzarellu nastrouhejte nahrubo.
05.
Na dno pekáčku rozprostřete dvě lžíce omáčky, poklaďte třetinou neuvařených plátů těstovin, překryjte třetinou omáčky, ricottové směsi a strouhané mozzarelly a stejně postupujte se zbylými surovinami, takže budete končit mozzarellou.
06.
Pekáč přiklopte poklicí nebo přetáhněte alobalem tak, aby se nikde nedotýkal povrchu (sýr by se k němu připekl) a dejte na 45 minut péct při 180 °C. Na posledních 15 minut lasagne odklopte, aby na povrchu zezlátly.
07.
Nechte asi 10 minut zchladnout ve formě a podávejte. Prima je těstoviny doplnit o zeleninový salátek, který jídlo trochu odlehčí.
Tip: Lasagne můžete připravit a předpéct s předstihem, takže před podáváním je už jen ohřejete a necháte opéct sýr.
Co chystáte, když čekáte víc hostů a nechcete už nic moc dělat ve chvíli, kdy dorazí? U nás vedou jídla z jednoho hrnce nebo taková, která si každý sám doladí na talíři – třeba pomalu pečené maso s tortillami, žebra a coleslaw nebo pikantní chili con carne.