Článek
POSTUP
01.
Zahřejte 100 ml mléka na teplotu těla, přidejte lžičku cukru, rozdrobte k němu droždí a nechte chvíli vzejít kvásek.
02.
Jednu velkou nebo dvě menší uvařené brambory (můžou to být i zbytky z předchozího dne) nastrouhejte na jemném struhadle.
03.
Do velké mísy prosejte mouku, přidejte vzešlý kvásek, strouhané brambory, olej a sůl a začněte zadělávat těsto. Postupně přidejte tolik zbylého mléka, aby bylo pružné, hladké a nelepilo se. Z vypracovaného těsta zformujte kouli, poprašte ji hladkou moukou a nechte v teple kynout asi hodinu.
04.
V mezičase oloupejte česnek (podle jeho síly a chuti strávníků uberte nebo přidejte), prolisujte ho do zakysané smetany, osolte, opepřete a nechte chvíli odpočinout.
05.
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Z vykynutého těsta oddělujte kousky velké jako dětská pěst a roztáhněte je do tvaru langoše (šikovnější to zvládnou v rukách, nezkušenější můžou kousky těsta zlehka podsypat hladkou moukou a jemně rozválet válečkem). Dejte na plech a pečte v předehřáté troubě asi 15 minut, v polovině času je obraťte.
06.
Langoše podávejte podle chuti a zvyklostí – já miluju česnekovou smetanu a navrch čerstvý kopr, manžel si je potře česnekovým olejem a bohatě zasype strouhaným sýrem.
Můj tip: Když do kynutého těsta na langoše přidáte nastrouhané vařené brambory, vydrží vláčné a hebké i do druhého dne. Alespoň to říká moje maďarská babička, od které mám recept – do druhého dne u nás totiž nikdy nevydrží.
Že byste si přeci jen radši dali pravé domácí smažené langoše? Ale prosím, žádný problém...