Článek
Záviny jsou super jako předkrm, lehká večeře i jako občerstvení na rodinné oslavě nebo večírku s přáteli. Zasytí tak akorát a mají je rádi snad všichni. Do závinu navíc můžete dát pokaždé něco jiného a snad nikdy to nemůže dopadnout jinak než na jedničku. My vám dnes přinášíme tři tipy na super dobré záviny. Vyzkoušíte ten se sýrem, masovou směsí, nebo mákem?
Závin se sýrem a bylinkami
Na 1 nohavici potřebujete: 250 g listového těsta, 150 g modrého sýra, 1 vaničku tvarohu, 2 lžíce čerstvých bylinek (my použili bazalku a rozmarýn), sůl, pepř, 1 vajíčko, 1 žloutek, 2 lžičky lněných nebo slunečnicových semínek
Postup:V misce smíchejte tvaroh, sýr a nasekané bylinky a pomocí vidličky vytvořte jednolitou hmotu. Do hmoty vmíchejte žloutek, sůl a pepř (se solí opatrně, modré sýry bývají slané samy o sobě). Těsto rozválejte na tenkou placku a náplň rovnoměrně rozetřete tak, aby okraje zůstaly suché (do šířky asi 3 cm). Pak závin zabalte, pomocí rozkvedlaného vajíčka slepte a upevněte, potřete po celé délce a zasypte lněným semínkem. Pečte asi 30 minut do zlatova. Podávat můžete teplé i vychlazené.
Makový závin s rumem
Na 1 těsto potřebujete: 200 g hladké mouky (+ trochu na pomoučnění), 1 lžíci octa, 2 vejce, 50 ml studené vody, 3 lžíce rostlinného oleje, sůl
Na náplň potřebujete:2 hrnky mletého máku, 1 hrnek cukru moučka, 1 hrnek mléka, ½ hrnku tuzemského rumu, 1 balíček vanilkového cukru, cukr moučka na ozdobu
Postup: Na pracovní ploše smíchejte všechny ingredience, které máte připravené na těsto (jedno vejce nechte stranou na potření). Propracovávejte tak dlouho, dokud vám nevznikne vláčné těsto. To nechte asi 10 minut odpočinout. Pak si pracovní plochu pomoučněte trochou hladké mouky a z těsta vyválejte placku. Tu opatrně přendejte na pomoučněnou utěrku a rukama těsto roztahujte do tvaru obdélníku.
Všechny suroviny na náplň smíchejte v hrnci a pomalu přiveďte k varu. Míchejte a nechte probublávat, dokud směs nebude mít kašovitou konzistenci (netrvá to dlouho). Náplň nechte trochu vychladnout a pak ji rovnoměrně rozprostřete po rozváleném těstě. Pomocí utěrky závin pevně zabalte, potřete rozkvedlaným vajíčkem a dejte péct na 200 °C zhruba na 20 minut dozlatova. Hotový závin pocukrujte a krájejte na plátky.
Závin s rajčatovo-masovou směsí
Na 1 těsto potřebujete: 150 g hladké mouky, 70 g bílého jogurtu, 1 vejce, 70 g tuku na pečení
Na náplň: 500 g hovězího mletého masa, 8 sušených rajčat, 8 cherry rajčat, 1 lžíci rajčatového pesta, 1 lžíci olivového oleje, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, čerstvou bazalku, 1 vejce na potření
Postup:Na pracovní ploše smíchejte všechny suroviny potřebné na přípravu těsta. Vznikne vám měkké a krásně pružné těsto. Nechte ho chvíli odpočinout. Na pánvi rozpalte olivový olej, nechte na něm lehce zesklovatět šalotku nakrájenou najemno a posekaný česnek. Pak přidejte mleté maso a opékejte ho, dokud nebude ze všech stran hnědé.
K masu přidejte cherry rajčata nakrájená na půlky, nasekaná sušená rajčata, rajčatové pesto, sůl, pepř a nasekanou bazalku nahrubo. Vše promíchejte a nechte společně prohřát. Pak směs rovnoměrně rozprostřete na rozválené těsto, zabalte a závin potřete rozkvedlaným vajíčkem. Dejte péct na 180 °C asi na 30 minut.
Jaký závin pečete doma nejraději? Zkusíte některý z dnešních tipů?