Článek
Dnes hraje hlavní roli rozteklý zlatavý sýr – ať už v podobě pikantních tvarůžků (tímto se omlouvám všem kolegům, kteří si jejich vůně užívají kvůli mému vaření tak trochu proti své vůli), nivy v těstíčku nebo goudy a eidamu v brokolicových kuličkách. Na hubnutí do plavek už je stejně skoro pozdě, tak je zase o důvod míň, proč těmto dobrotám odolávat!
Niva v těstíčku
Na 4 porce potřebujete: 120 g nivy (trojhranné balení), 4 velké plátky šunky, hrst čerstvého špenátu, 2 vejce, pepř, 3 vrchovaté lžíce hladké mouky, lžíci mléka, hrnek strouhanky, řepkový olej
Postup: Vejce, čerstvě mletý pepř, mouku a mléko rozšlehejte na hustší těstíčko (nesolte, niva je sama o sobě slaná dost) a nechte chvilku odležet. Sýr rozkrojte na 4 plátky, každý z obou stran obložte několika lístky špenátu a zabalte do plátku šunky. Zajistěte párátky, obalte v těstíčku a poté ve strouhance. Celý postup můžete ještě jednou zopakovat, ale i jedna vrstva stačí. Smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku z obou stran dozlatova.
Tip: Smažený sýr odlehčete salátem nebo zajímavou zeleninovou přílohou.
Brokolicové sýrové kuličky
Na 4 porce potřebujete:1 brokolici, 3 stroužky česneku, ½ lžičky soli, pepř, 200 g tvrdého sýra (já namíchala goudu a eidam), 3 vejce, ½ hrnku strouhanky, řepkový olej na smažení
Postup: Z brokolice odstraňte košťály, pokrájejte ji na růžičky a rozmixujte na jemnou drť. Přidejte prolisovaný česnek, sůl, čerstvě mletý pepř, najemno nastrouhaný sýr a žloutky a dobře promíchejte. Z bílků ušlehejte pevný sníh a opatrně ho zapracujte do sýrové hmoty. Tvořte malé kuličky, které obalujte ve strouhance a smažte ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova.
Tip: Kuličky zvládnete i úplně bez tuku: jednoduše je pečte při 180 °C na pečicím papíře v troubě. A ještě zdravější variantu připravíte podle blogerky Míši a jejího receptu na brokolicovo-parmezánové kuličky!
Smažené tvarůžky
Na 4 porce potřebujete: 300 g olomouckých tvarůžků (3 balení), 60 g salámu typu uherák (resp. dvojnásobný počet koleček, než kolik je kousků sýra), hladkou mouku, 2 vejce, strouhanku, řepkový olej na smažení
Postup: Ke každému kolečku sýra přitiskněte z obou stran plátek salámu a poté obalte v klasickém trojobalu: nejprve v mouce, poté v rozšlehaném vajíčku (nesolte, sýr je sám o sobě dost slaný!) a nakonec ve strouhance. Celý postup ještě jednou zopakujte a vše pořádně přitiskněte, aby sýr během smažení nevytékal. Pečte z obou stran dozlatova a podávejte s máslem maštěnými bramborami s pažitkou nebo jednou ze 3 originálních bramborových příloh.
Tip: Věděli jste, že syrečky jako jediný sýr neobsahují téměř žádný tuk? Zkuste naši tvarůžkovou dietu!
Připravujete smažený sýr i doma, nebo to je jídlo, které si dáte jedině v restauraci?