Článek
Také se vám stává, že na otázku směřovanou, co by si u vás doma dali k večeři, nedostanete žádnou odpověď? A je to zase celé na vás. Vymyslet, nakoupit a ještě všem uspokojit jejich chutě. Zapečené pokrmy nabízejí spoustu inspirace a kreativity. Kombinujte, zkoušejte a najděte nejlepší recept právě pro vás.
Kuřecí paličky v rajčatové omáčce
Na 4 porce:
- 12 kuřecích paliček
- 2 konzervy loupaných rajčat
- 1/4 celeru
- 1/2 čerstvého fenyklu
- 1 svazek jarních cibulek
- ½ lžičky citronové kůry
- sůl a pepř
- olej
- 1 lžíce hladké mouky
- 100 ml bílého vína
Postup
01.
Kuřecí paličky opláchněte a důkladně osušte papírovými kuchyňskými ubrousky. V nádobě, ve které budete zároveň i zapékat, orestujte na oleji na kolečka nakrájené jarní cibulky, na kostičky nakrájený celer a fenykl. Pak přidejte v mouce obalené kuřecí paličky a opékejte se zeleninou dozlatova. Vše podlijte vínem, které nechte odpařit.
02.
Nakonec vyklopte k masu obě konzervy loupaných rajčat, přidejte citronovou kůru a nakonec vše osolte a opepřete. Maso s omáčkou pečte asi hodinku v troubě předehřáté na 190 °C.
Tip: Kuřecí paličky s rajčatovou omáčkou budou chutnat skvěle s chlebem i kuskusem.
Mleté maso s cuketou
Na 4 porce:
- 500 g míchaného mletého masa
- 1 cuketu
- 4 rajčata
- 2 cibule
- muškátový oříšek dle chuti
- špetka mleté skořice
- sůl a pepř
- olej
- 1 velký kelímek bílého jogurtu
- 150 g nastrouhané goudy
Postup
01.
Omytou cuketu nakrájejte na kolečka, rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na kousky. V zapékací nádobě opečte na oleji jednu nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte mleté maso a opečte ho dohněda. Pak vmíchejte rajčata a směs dochuťte trochou muškátového oříšku, skořicí, solí a pepřem.
02.
Maso vyjměte a na dno pekáčku rozložte kolečka cukety a kolečka cibule. Navrch rozložte směs masa a na ni rozetřete jogurt. Posypte sýrem a pečte asi 50 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Tip: Místo jogurtu můžete na zapečení použít na kolečka nakrájenou mozzarellu.
Treska se zeleninou
Na 4 porce:
- 500 g tresky
- 1 cibuli
- 200 g mrazených zelených fazolek
- 200 g mrkve
- 300 g brambor
- sůl a pepř
- špetka sladké mleté papriky
- 300 ml smetany
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
Postup:
01.
Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Mrkev očistěte a nakrájejte na kousky nebo kolečka. Cibuli nakrájejte na čtvrtky. Zeleninu spolu s fazolkami smíchejte v míse a osolte. Zapékací mísu vymažte lžící másla a na dno rozložte veškerou zeleninu. Rybu osolte, opepřete a posypte mletou paprikou. Poté kousky ryby naskládejte na zeleninu.
02.
Ve 200 ml smetany rozmíchejte hladkou mouku a směs nalijte na zeleninu s rybou. Navrch dejte kousky zbylého másla. Vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 30 minut. Až v tuto chvíli nalijte na směs zbylou smetanu a pokrm ještě krátce dopečte.
Tip: Zeleninu promíchejte před zapečením ještě se lžící nasekané petrželky.
Ještě nemáte dost zapečených jídel? Zkuste také francouzské brambory jako od babičky.