Hlavní obsah
3,4
(25)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Orzotto, nebo chcete-li krupoto, je přípravou podobné italskému rizotu, avšak hlavní ingrediencí jsou kroupy. Tento název asi neslyšíte poprvé, už jste ale orzotto ochutnali? Pokud ne, měli byste to napravit. S poctivými surovinami dosáhnete opravdu famózního výsledku.

10 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Orzotto
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 ks šalotky
  • 1 stonek jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 320 g ječných krup
  • 2 dl bílého suchého vína
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 60 g parmazánu
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
Maso
  • 400 g kuřecích prsou
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 lžička sušených bylinek
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 plátek másla
K podávání
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 hrst čerstvé rukoly
  • 50 g parmazánu
Článek

Postup

01.

V hluboké pánvi rozehřejte polovinu másla s olivovým olejem a osmahněte na něm nadrobno pokrájenou šalotku, jarní cibulku a nakonec česnek. K osmahnuté zelenině přidejte kroupy a v pánvi je chvilku míchejte. Pak přilijte kvalitní bílé víno a nechte odpařit alkohol.

02.

Kroupy podlijte částí ohřátého poctivého domácího vývaru. Vývar přilévejte postupně po trochách – jakmile se tekutina vsákne, přilijte další. Takto pokračujte, až kroupy změknou a směs zhoustne. Trvá to přibližně 30 minut, podle velikosti krup.

03.

Zatímco se dělají kroupy, připravte si kuřecí maso. Opláchněte ho, osušte a nakrájejte na menší kousky. Osolte, opepřete, posypte bylinkami, lístky tymiánu a zakapejte olivovým olejem. Vše promíchejte.

04.

Rozpalte pánev s nepřilnavým povrchem a maso na ní zprudka ze všech stran osmahněte dozlatova. Nakonec vložte plátek másla, přikryjte pokličkou a odložte stranou.

05.

Ke kroupám vmíchejte zbytek másla, strouhaný parmazán a otrhané lístky tymiánu. Nakonec přidejte i kuřecí maso včetně šťávy, kterou pustilo. Rozdělte na jednotlivé porce, opepřete čerstvě mletým pepřem, ozdobte opláchnutou rukolou a hoblinkami parmazánu.

Kroupy vám nic neříkají? Udělejte si třeba rizoto s restovaným kuřetem.

Načítám