Článek
Postup
01.
V hluboké pánvi rozehřejte polovinu másla s olivovým olejem a osmahněte na něm nadrobno pokrájenou šalotku, jarní cibulku a nakonec česnek. K osmahnuté zelenině přidejte kroupy a v pánvi je chvilku míchejte. Pak přilijte kvalitní bílé víno a nechte odpařit alkohol.
02.
Kroupy podlijte částí ohřátého poctivého domácího vývaru. Vývar přilévejte postupně po trochách – jakmile se tekutina vsákne, přilijte další. Takto pokračujte, až kroupy změknou a směs zhoustne. Trvá to přibližně 30 minut, podle velikosti krup.
03.
Zatímco se dělají kroupy, připravte si kuřecí maso. Opláchněte ho, osušte a nakrájejte na menší kousky. Osolte, opepřete, posypte bylinkami, lístky tymiánu a zakapejte olivovým olejem. Vše promíchejte.
04.
Rozpalte pánev s nepřilnavým povrchem a maso na ní zprudka ze všech stran osmahněte dozlatova. Nakonec vložte plátek másla, přikryjte pokličkou a odložte stranou.
05.
Ke kroupám vmíchejte zbytek másla, strouhaný parmazán a otrhané lístky tymiánu. Nakonec přidejte i kuřecí maso včetně šťávy, kterou pustilo. Rozdělte na jednotlivé porce, opepřete čerstvě mletým pepřem, ozdobte opláchnutou rukolou a hoblinkami parmazánu.
Kroupy vám nic neříkají? Udělejte si třeba rizoto s restovaným kuřetem.