Článek
Dýně hokkaido patří mezi podzimní favority kuchyně. Hodí se na dušení, vaření i pečení. Nemusíte ji loupat! Když ji upečete v troubě, obdaruje vás intenzivní sladkou chutí, kterou stačí jen zjemnit pomocí soli a krémového sýru. Hokkaido připravíte na vegetariánský i veganský způsob a masožravci ji mohou kombinovat například v podobě pyré se šťavnatým steakem.
Pomazánka z pečené dýně
Na 4 porce potřebujete: malou dýni hokkaido, 1 mrkev, ¼ celeru, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, tymián, 100 g žervé, pečivo
Postup: Dýni rozkrojte, očistěte a i se slupkou nakrájejte na měsíčky. Mrkev a celer oloupejte a pokrájejte na větší kousky. Vše přendejte na plech, zakapejte olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C doměkka – přibližně třicet minut. Upečenou zeleninu rozkrájejte na menší kousky, přendejte do mísy, osolte, opepřete, přidejte tymián a žervé. Zlehka promíchejte a podávejte s pečivem.
Tip: Zkuste s dýní upéct i rozpůlený česnek a přidat změklé stroužky do pomazánky.
Máte rádi zeleninové pomazánky? Tak zkuste skvělou řepnou s křenem.