Článek
Ledová káva patří v létě k nejoblíbenějším nápojům, které vás nejen osvěží, ale zároveň i povzbudí. Když ji dobře připravíte, určitě se účinky kofeinu oproti vařené kávě nesníží. Receptů existuje hned několik a nejčastěji se v nich používá instantní káva. My jsme však dnes vyzkoušeli návod na filtrovanou ledovou kávu zvanou také Cold Brew Coffee, kde hraje hlavní roli káva mletá, která má lahodnou a jemnou chuť.
Tento recept je také velmi vhodný pro přípravu většího množství kávového extraktu, který využijete při konzumaci ledové kávy třeba právě na vašem večírku. Vzhledem k tomu, že se zde káva zalévá studenou vodou, je třeba počítat s delším časem na přípravu, aby se uvolnily správné látky. Následně lze extrakt skladovat v lednici klidně tři týdny až měsíc.
Co budete potřebovat (na asi 1 l kávového extraktu)
- 100 až 150 g mleté kávy (ideálně čerstvě upražené)
- velkou uzavíratelnou karafu či sklenici s víčkem o objemu 1 litr
- trychtýř
- kávový filtr
- ledové kostky
- mléko, popřípadě cukr na dochucení
Příprava krok za krokem
Do velké skleněné karafy nasypejte mletou kávu, zalejte ji následně do půlky nádoby studenou vodou a promíchejte. Dolejte vodou, uzavřete (v případě, že nemáte víčko, lze použít i potravinovou fólii) a nechte louhovat nejlépe přes noc v pokojové teplotě
Kávu poté přeceďte přes filtr do jiné uzavíratelné nádoby a můžete skladovat v lednici nebo rovnou podávat
Skleničky naplňte ledem a zalejte kávovým extraktem, který můžete dochutit podle sebe. My jsme vyzkoušeli vanilkové sójové mléko
Podávejte s výtečnými čokoládovými pralinkami nebo domácími zákusky :-)
Tak co, zkusíte si ji připravit? Nepochybujeme o tom, že vám zachutná!