Hlavní obsah
3,0
(115)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Na smetaně se dá dělat klasická svíčková či jiný kus hovězího, králík, drůbež a zvěřina – a samozřejmě i vepřové. Když maso prošpikujete šunkou a kyselou okurkou, je na světě oblíbená hamburská kýta.

35 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 700 g vepřové kýty
  • 75 g šunky
  • 2 ks kyselých okurek
  • 2 lžíce sádla
  • 1 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 200 g celeru
  • 1/2 lžičky celého černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 listy bobkového listu
  • 1/2 ks citronu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1,5 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Maso zvolte ideálně z ořechu, dobrá hamburská ale bude z jakéhokoliv kousku vepřové kýty. Šunku a kyselou okurku nakrájejte na špalíčky a maso jimi pomocí nože s dlouhým tenkým ostřím prošpikujte. Pak ho ze všech stran nasolte. Aby při úpravě neztratila pečeně tvar, je dobré ji svázat kuchyňským provázkem. Nevíte, jak se špikuje? Není to nic složitého – podívejte se na podrobný fotonávod.

02.

Všechnu zeleninu nakrájejte na kostičky. Jestli máte rádi hodně omáčky, použijte jí klidně víc. Troubu zapněte na 160 °C. V pekáči rozpalte kousek sádla a maso na něm ze všech stran opečte dozlatova. Pak ho vyjměte, odložte na chvíli stranou a ve výpeku osmažte pokrájenou zeleninu. Přidejte koření, na čtvrtky nakrájený omytý citron a vraťte zpět maso. Podlijte asi decilitrem vody, přiklopte poklicí nebo přikryjte alobalem a vložte do trouby. Za občasného přelití (a případného podlití ještě trochou vody) pečte asi 2,5 hodiny doměkka.

03.

Upečené maso, koření i citron vyjměte z pekáče. Pekáč dejte na plotnu, výpek se zeleninou zaprašte hladkou moukou a na mírném plameni asi 15 minut provařte. Pak omáčku rozmixujte dohladka, přidejte smetanu a ještě přibližně 10 minut povařte. Podle potřeby dochuťte solí a citronovou šťávou. 

04.

Plátky masa podávejte s omáčkou a kynutým knedlíkem (přesný postup na jejich přípravu najdete v praktickém videonávodu). Anebo můžete hamburskou podávat jako my – s tradičními špekovými knedlíky.

Máte rádi omáčky? A co všechno na smetaně děláváte vy?

Načítám