Článek
Postup
01.
Maso zvolte ideálně z ořechu, dobrá hamburská ale bude z jakéhokoliv kousku vepřové kýty. Šunku a kyselou okurku nakrájejte na špalíčky a maso jimi pomocí nože s dlouhým tenkým ostřím prošpikujte. Pak ho ze všech stran nasolte. Aby při úpravě neztratila pečeně tvar, je dobré ji svázat kuchyňským provázkem. Nevíte, jak se špikuje? Není to nic složitého – podívejte se na podrobný fotonávod.
02.
Všechnu zeleninu nakrájejte na kostičky. Jestli máte rádi hodně omáčky, použijte jí klidně víc. Troubu zapněte na 160 °C. V pekáči rozpalte kousek sádla a maso na něm ze všech stran opečte dozlatova. Pak ho vyjměte, odložte na chvíli stranou a ve výpeku osmažte pokrájenou zeleninu. Přidejte koření, na čtvrtky nakrájený omytý citron a vraťte zpět maso. Podlijte asi decilitrem vody, přiklopte poklicí nebo přikryjte alobalem a vložte do trouby. Za občasného přelití (a případného podlití ještě trochou vody) pečte asi 2,5 hodiny doměkka.
03.
Upečené maso, koření i citron vyjměte z pekáče. Pekáč dejte na plotnu, výpek se zeleninou zaprašte hladkou moukou a na mírném plameni asi 15 minut provařte. Pak omáčku rozmixujte dohladka, přidejte smetanu a ještě přibližně 10 minut povařte. Podle potřeby dochuťte solí a citronovou šťávou.
04.
Plátky masa podávejte s omáčkou a kynutým knedlíkem (přesný postup na jejich přípravu najdete v praktickém videonávodu). Anebo můžete hamburskou podávat jako my – s tradičními špekovými knedlíky.
Máte rádi omáčky? A co všechno na smetaně děláváte vy?