Článek
Pokud jste dosud kysané zelí jedli jen syrové, pak jste dělali zásadní chybu. Potenciál této tradiční české pochutiny je totiž v podstatě nevyčerpatelný – o tom už jste se mohli přesvědčit v článcích Recepty od čtenářů: Kotlety pečené na kysaném zelí nebo Babiččiny recepty: Vdolky plněné kysaným zelím a slaninou. Dnes s námi můžete ochutnat celé „kysané“ menu!
Zelňačka se švestkami a rozinkami
Na 4 porce potřebujete: 500 g kysaného zelí, hrst sušených švestek, hrst rozinek, kmín, mini klobásky nebo tenké klobásy (nejlépe nepaprikové!) a sůl.
Postup: Pokud rádi zkoušíte nové a netradiční chutě, pak je tahle polévka pro vás jako stvořená, a navíc jednoduchá na přípravu! Zelí slijte od přebytečné vody (část si jí schovejte na případné dochucení) a vložte asi do 1,5 l vody. Přidejte kmín a asi 10 minut zelí povařte. Pak přidejte pokrájené sušené švestky a rozinky – stačí i jen jedno z toho – a vařte ještě asi 20 minut, až bude zelí úplně měkké. Nakonec polévku dochuťte trochou soli a šťávou ze zelí.
Jestli patříte mezi zastánce klasičtějších receptů, vyzkoušet můžete bílou zelňačku z článku Čtyři jídla do 100 korun nebo Michalovu kyselicu z článku 3 jídla z jednoho hrnce. Dáte si?.
Záhorácké závitky
Na 4 porce potřebujete: 1 kg libovějšího bůčku bez kosti, 200 g kysaného zelí, 150 g anglické slaniny, 4–6 stroužků česneku, drcený kmín a sůl.
Postup:Bůček nakrájejte na plátky, důkladně je rozklepejte (maso by nemělo být silnější než 1 cm, jinak se bude špatně balit), osolte a důkladně okmínujte. Slaninu nakrájejte na kostičky a smíchejte s prolisovaným česnekem.
Plátky masa poklaďte touto směsí a vymačkaným kysaným zelím a jednotlivé kousky zabalte jako roládky. Ty pak skládejte do pekáčku, posypte zbylým zelím, zlehka podlijte vodou, zakryjte alobalem a při 200 stupních Celsia pečte asi 60 minut, až bude maso měkké. Nakonec alobal odkryjte, teplotu zvyšte na 220 stupňů Celsia a pečte ještě asi 10 minut, aby se udělala kůrčička a horní zelí se trochu připeklo. Jako příloha se nejlépe hodí brambory.
Podobně neodolatelnou chutí se chlubí také recept na Bůček zapečený s jogurtem a křenem ze seriálu Recepty od čtenářů.
Jitrnice s bramborami zapečenými se zelím a slaninou
Na 4 porce potřebujete: 4 jitrnice, 800 g brambor, 1 dl mléka, 200 g slaniny, 1 velkou cibuli, 300 g kysaného zelí, kmín, sůl a 2 lžíce oleje.
Postup: Brambory uvařte doměkka, vařečkou je rozšťouchejte, přidejte trochu mléka a zamíchejte, aby vznikla hustá kaše. Než se ale brambory uvaří, osmahněte slaninu s cibulí dozlatova. Přebytečným tukem ze slaniny vymažte zapékací misku a na dno dejte polovinu brambor. Pak přijde vrstva slaniny s cibulí, pak vrstva kysaného zelí a nakonec druhá polovina brambor. Misku vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a pečte asi 20 minut. Mezitím podle potřeby k přebytečnému tuku ze slaniny přidejte trochu oleje a pozvolna na mírném plamenu osmažte jitrnice. Jedině tak se důkladně prohřejí, a eliminujete tak riziko jejich prasknutí. Připravit je lze samozřejmě i na grilu potřeném tukem!
Pomazánka z kysaného zelí
Na 4 porce potřebujete: 300 g kysaného zelí, 100 ml majolky, 1 lžíci strouhaného křenu nebo lžičku křeníku, 3 stroužky česneku, sůl a pepř.
Postup: Za tenhle tip předem moc díky svojí kamarádce Janě, která takhle zpracovává kysané zelí, které nespotřebovala při vaření. Zelí pokrájejte na menší kousky, přidejte podle chuti majolku, křen a česnek a vše promíchejte. Nakonec dochuťte špetkou soli (opravdu jí není moc potřeba, můžete ji s klidným svědomím i vynechat) a pepřem. Skvělá je na jakékoli pečivo :-).
Jaké dobroty doma z kysaného zelí vaříte vy? Podělte se o svoje tipy v diskusi pod článkem. Své recepty také můžete posílat na e-mail jana.ch@prozeny.cz!