Hlavní obsah
2,8
(147)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Závin z kynutého těsta dá trochu víc práce, ale výsledek stojí za to. Ovoce můžete kombinovat podle chuti a sezony. S třešněmi je výtečný, ale stejně tak dobrý bude i s lesním ovocem nebo strouhanými jablky.

1 hod.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 závin
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 130 ml mléka
  • 2 ks žloutků
  • 80 g másla
  • 60 g cukru krupice
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 špetka soli
Na dohotovení
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 ks vejce
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 300 g kompotovaných třešní
Článek

Postup

01.

Mléko zahřejte a přidejte do něj rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžičku mouky. Promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Tip: Jak na kynuté těsto, aby se vždycky povedlo?

02.

Mezitím nasypte do mísy zbylou mouku a smíchejte ji s cukrem a špetkou soli. Přidejte změklé máslo, žloutky a pak kvásek. Vše důkladně propracujte a hotové těsto nechte v míse a přikryjte utěrkou. Nechte ho kynout asi 45 minut.

03.

Mezitím prošlehejte tvaroh s vejcem, moučkovým a vanilkovým cukrem. Třešně slejte, případně vypeckujte. V sezoně použijte čerstvé třešně.

04.

Vykynuté těsto vyválejte na plát o velikosti asi 30x40 cm. Naneste na něj tvaroh, rozetřete a okraje nechte volné. Přidejte třešně a pak od širší strany zatočte závin. Můžete ho vložit do chlebíčkové formy, bude v ní lépe držet tvar a budete mít jistotu, že vám náplň neuteče. 

05.

Nakonec závin potřete rozšlehaným vejcem a na několika místech propíchněte vidličkou. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 35 až 40 minut.

Milujete záviny a došla vám inspirace, čím je naplnit? Nemusí to být jen jablka nebo šunka se sýrem. Vyzkoušejte mák s rumem, rajčatovo-masovou směs nebo sýr s bylinkami.

Energetická hodnota celkem - 1 závin
Energie11 200,1 kJ
Bílkoviny83,5 g
Tuky89,6 g
Sacharidy378,29 g
Sůl1,55 g
SAFA40,55 g
Vláknina12,2 g
Cukry191,46 g

Načítám