Článek
Postup
01.
Mléko zahřejte a přidejte do něj rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžičku mouky. Promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Tip: Jak na kynuté těsto, aby se vždycky povedlo?
02.
Mezitím nasypte do mísy zbylou mouku a smíchejte ji s cukrem a špetkou soli. Přidejte změklé máslo, žloutky a pak kvásek. Vše důkladně propracujte a hotové těsto nechte v míse a přikryjte utěrkou. Nechte ho kynout asi 45 minut.
03.
Mezitím prošlehejte tvaroh s vejcem, moučkovým a vanilkovým cukrem. Třešně slejte, případně vypeckujte. V sezoně použijte čerstvé třešně.
04.
Vykynuté těsto vyválejte na plát o velikosti asi 30x40 cm. Naneste na něj tvaroh, rozetřete a okraje nechte volné. Přidejte třešně a pak od širší strany zatočte závin. Můžete ho vložit do chlebíčkové formy, bude v ní lépe držet tvar a budete mít jistotu, že vám náplň neuteče.
05.
Nakonec závin potřete rozšlehaným vejcem a na několika místech propíchněte vidličkou. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 35 až 40 minut.
Milujete záviny a došla vám inspirace, čím je naplnit? Nemusí to být jen jablka nebo šunka se sýrem. Vyzkoušejte mák s rumem, rajčatovo-masovou směs nebo sýr s bylinkami.