Článek
Postup
01.
Mléko zahřejte, rozdrobte do něj droždí, přidejte trošku mouky, cukru a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
02.
Mezitím do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, rozmačkaný zralý banán, změklé máslo, vejce a žloutek. Pak přidejte hotový kvásek a vše důkladně propracujte. Bochník těsta nechte v míse, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout asi 45 minut.
03.
Po vykynutí rozdělte těsto na 3 díly. Z každého vyválejte obdélník o velikosti přibližně 10 x 30 cm. Každý díl potřete rozpuštěným máslem, posypte cukrem, kakaem, skořicí a ořechy.
04.
Všechny tři díly pak jednotlivě zatočte z delší strany do válečku. Po delší straně pak každý díl ještě ostrým nožem nařízněte. Věnec tak bude mít pestřejší strukturu. Z válečků pak upleťte cop. Přeneste ho do kulaté formy. Doprostřed vložte skleničku nebo použijte na věnec nízkou bábovkovou formu s vyjímatelným dnem.
05.
Věnec nakonec potřete vejcem a posypte zbylými ořechy. Nechte ještě kynout 15 minut a poté vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Věnec pečte dozlatova asi 40 minut.
Z banánů je také výtečná snídaně dietní zázrak mug cake nebo si můžete udělat banánový čaj ze slupek.