Článek
Postup
01.
Vlažné mléko, lžičku cukru a kvasnice dejte do hrníčku, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Do velké mísy mezitím odvažte mouku, přidejte zbytek cukru, vejce a rozpuštěné máslo. Doplňte kvásek, těsto promíchejte, vařečkou uhněťte a dejte na 30 minut kynout.
02.
Tento čas využijte k přípravě náplně. Švestky rozkrojte na půlky a vypeckujte. Do hrnce nalejte mléko, smetanu, přisypte mák a směs 10 minut vařte. Pak přidejte škrob, žloutek, cukr, kůru z citronu a máslo, krátce nechte probublat a odstavte z plotny.
03.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. A jde se kompletovat! Koláčovou formu vyložte pečicím papírem, kynuté těsto vyválejte na plát vysoký asi 4 mm a rozprostřete ho po formě. Vyplňte makovou směsí, vtlačte do ní švestky a dejte péct do trouby na 35 minut.