Hlavní obsah
3,4
(153)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Konec září je tu a s ním i nejlepší české podzimní ovoce: jablka a švestky. Spojili jsme je s kynutým těstem a po vanilce vonícím tvarohem a výsledek je famózní. Jestli doma zrovna nemáte jablka ani švestky, tak použijte cokoliv, co na ovocné míse najdete. Vždycky si pochutnáte.

40 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
26 cm průměr formy
Těsto
  • 20 g čerstvého droždí
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 130 ml mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 ks vejce
Tvarohová náplň
  • 400 g plnotučného tvarohu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 2 ks žloutků
  • 1 lžíce citronové kůry
K dokončení
  • 1 ks jablek
  • 4 ks švestek
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce cukru moučka
Na podsypání a vymazání
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
Článek

Postup

01.

Droždí rozdrobte asi do poloviny vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Mezitím v míse smíchejte oba druhy mouky a zbylý cukr, přidejte vejce, druhou polovinu mléka a nakonec i vzešlý kvásek.

02.

Pomocí hnětače nebo robotu s hnětacím hákem asi deset minut zpracujte při velmi nízkých otáčkách dohladka. Výsledné těsto je hladké, pružné a na dotek nelepí. Podle potřeby můžete v průběhu zapracování přidat trochu mléka nebo mouky. Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou, aby neokoralo, a nechte na teplém místě asi 40 až 60 minut kynout, dokud nezdvojnásobí objem.

03.

Mezitím si připravte náplň: tvaroh promíchejte s oběma druhy cukru, žloutky a citronovou kůrou, podle chuti můžete přisladit. Jablka nakrájejte na měsíčky, švestky podle velikosti na poloviny až čtvrtiny. Rozpuštěné máslo smíchejte s trochou tuzemáku.

04.

Vykynuté těsto rukama propracujte na pomoučené ploše a rozválejte na velký, asi 1–2 mm tenký obdélník. Rádýlkem ho podélně rozřízněte na tři pruhy, potřete je tvarohem a každý zvlášť podélně zarolujte jako palačinky. Troubu zapněte na 180 °C a formu vymažte máslem. Jednotlivé roládky poskládejte do spirály, postupujte od středu ven. (Úplně stejně se dělá slaný koláč banica.)

05.

Do mezer zastrkejte připravené ovoce a celého šneka potřete rozpuštěným máslem smíchaným s tuzemákem. Nechte ještě asi 15 minut kynout, pak vložte do trouby a 20 až 25 minut pečte dozlatova.

Tip: Úplně na závěr koláč posypte moučkovým cukrem a můžete podávat (nejen) k víkendové odpolední kávě.

Máte rádi kynuté pečivo? Zkuste do těsta přidat banán a uvidíte, jak se jeho kvalita zlepší: upečte si kynutý věnec s ořechy a jablky z perfektního banánového těsta.

Energetická hodnota celkem - 26 cm průměr formy
Energie12 745,02 kJ
Bílkoviny99,96 g
Tuky94,78 g
Sacharidy441,48 g
Sůl0,81 g
SAFA50,54 g
Vláknina20,33 g
Cukry167,45 g
Související témata:

Načítám