Článek
Postup
01.
Droždí rozdrobte asi do poloviny vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Mezitím v míse smíchejte oba druhy mouky a zbylý cukr, přidejte vejce, druhou polovinu mléka a nakonec i vzešlý kvásek.
02.
Pomocí hnětače nebo robotu s hnětacím hákem asi deset minut zpracujte při velmi nízkých otáčkách dohladka. Výsledné těsto je hladké, pružné a na dotek nelepí. Podle potřeby můžete v průběhu zapracování přidat trochu mléka nebo mouky. Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou, aby neokoralo, a nechte na teplém místě asi 40 až 60 minut kynout, dokud nezdvojnásobí objem.
03.
Mezitím si připravte náplň: tvaroh promíchejte s oběma druhy cukru, žloutky a citronovou kůrou, podle chuti můžete přisladit. Jablka nakrájejte na měsíčky, švestky podle velikosti na poloviny až čtvrtiny. Rozpuštěné máslo smíchejte s trochou tuzemáku.
04.
Vykynuté těsto rukama propracujte na pomoučené ploše a rozválejte na velký, asi 1–2 mm tenký obdélník. Rádýlkem ho podélně rozřízněte na tři pruhy, potřete je tvarohem a každý zvlášť podélně zarolujte jako palačinky. Troubu zapněte na 180 °C a formu vymažte máslem. Jednotlivé roládky poskládejte do spirály, postupujte od středu ven. (Úplně stejně se dělá slaný koláč banica.)
05.
Do mezer zastrkejte připravené ovoce a celého šneka potřete rozpuštěným máslem smíchaným s tuzemákem. Nechte ještě asi 15 minut kynout, pak vložte do trouby a 20 až 25 minut pečte dozlatova.
Tip: Úplně na závěr koláč posypte moučkovým cukrem a můžete podávat (nejen) k víkendové odpolední kávě.
Máte rádi kynuté pečivo? Zkuste do těsta přidat banán a uvidíte, jak se jeho kvalita zlepší: upečte si kynutý věnec s ořechy a jablky z perfektního banánového těsta.