Článek
Postup
01.
Mléko zahřejte a rozdrobte do něj droždí. Přidejte trochu cukru a mouky, promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Bude to trvat 10 až 15 minut.
02.
Mezitím prosejte do mísy obě mouky smíchané se špetkou soli. Přidejte zbylý cukr, vanilku, žloutky a vlažné rozpuštěné máslo.
03.
Nakonec přidejte vzešlý kvásek. Vše důkladně propracujte a těsto nechte kynout na teplém místě asi tři čtvrtě hodiny. Znáte 3 nejhorší chyby při zadělávání kynutého těsta?
04.
Zatímco těsto kyne, připravte náplň. Povidla smíchejte s rumem, citronovou kůrou a přidejte mletou skořici. Znáte recept na skvělá švestková povidla v troubě bez míchání?
05.
Vykynuté těsto rozdělte na 15 až 20 kousků. Každý trochu vyválejte na obdélníček, na pracovní ploše přimáčkněte a posypejte ořechy. Pak každý kousek potřete povidly a zatočte do tvaru šnečka.
06.
Formu vymažte máslem a šnečky skládejte vedle sebe. Když je forma plná, potřete povrch šnečků rozšlehaným vejcem a posypte zbylými ořechy. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 35 až 40 minut. Hotový povidlák můžete poprášit moučkovým cukrem.
Máte rádi švestková povidla? Upečte si také rychlou buchtu na plech s povidly a kakaem nebo si uvařte uzené maso s povidlovou omáčkou.