Článek
Postup
01.
Mléko na přípravu těsta zahřejte, aby bylo vlažné. Přidejte rozdrobené droždí, lžičku cukru a mouky. Promíchejte a nechte vzejít kvásek.
02.
Do velké mísy prosejte mouku, přidejte zbytek cukru a citronovou kůru. Přidejte pokrájené máslo, vejce a hotový kvásek. Vše důkladně zadělejte, až vznikne hladký bochník těsta. Přikryjte utěrkou a nechte asi hodinku kynout.
MAKOVÉ POTĚŠENÍ MÁ MNOHO PODOB
03.
Mezitím připravte makovou náplň. V rendlíku svařte mléko s cukrem a mákem. Pak přidejte skořici a rum a promíchejte. Náplň nechte vychladnout.
04.
Vykynuté těsto rozdělte na poloviny. Každou vyválejte na velikost přibližně 20 krát 15 cm a obě placky potřete makovou náplní tak, aby okraje zůstaly volné. Pak je poklaďte vypeckovanými třešněmi.
05.
Oba kusy s náplní zatočte do rolády z delší strany. Každou roládu pak po délce nařízněte na tři díly a zapleťte do copu. Takto připravený kousek přeneste do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Oba chlebíčky pečte 40 až 45 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
MAKOVÁ KOUZLA V CHLEBÍČKOVÉ FORMĚ
Tip: Pokud chcete péct jen jeden chlebíček, zvolte poloviční dávku. Anebo můžete druhou polovinu těsta zmrazit propříště – a zvolit třeba jinou náplň. V takovém případě ho nenechte vykynout, ale hned po zadělání zabalte do fólie a uložte do mrazáku. Po vyjmutí bude potřebovat trochu více času na kynutí než obvykle. Těsto v mrazáku vydrží asi čtyři týdny.
Kynutý pletený chlebíček s libovolnou náplní je jednoduchý a efektní. Určitě vám bude chutnat maková babka s čokoládou. A jestli nemáte chlebíčkovou formu, nevadí. Skvělá babka se džemem a mandlemi udrží tvar i na plechu. Anebo si udělejte kynutý povidlák s ořechy: jednoduchý koláč složený ze šneků, který je skoro bez práce.