Hlavní obsah
3,7
(31)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Milujete moučníky z kynutého těsta? Pak si tento voňavý pletený chlebíček oblíbíte. Třešně a maková náplň spolu dokonale ladí a výborný moučník se hodí jak ke snídani, tak i jako dezert k odpolední kávě.

25 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 formy na biskupský chlebíček 22 × 8 cm
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 2 ks vejce
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička citronové kůry
  • 20 g čerstvého droždí
  • 70 g cukru krupice
  • 130 g másla
Náplň
  • 500 g třešní
  • 250 ml mléka
  • 200 g máku
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička skořice
  • 100 g cukru moučka
Článek

Postup

01.

Mléko na přípravu těsta zahřejte, aby bylo vlažné. Přidejte rozdrobené droždí, lžičku cukru a mouky. Promíchejte a nechte vzejít kvásek.

02.

Do velké mísy prosejte mouku, přidejte zbytek cukru a citronovou kůru. Přidejte pokrájené máslo, vejce a hotový kvásek. Vše důkladně zadělejte, až vznikne hladký bochník těsta. Přikryjte utěrkou a nechte asi hodinku kynout.

03.

Mezitím připravte makovou náplň. V rendlíku svařte mléko s cukrem a mákem. Pak přidejte skořici a rum a promíchejte. Náplň nechte vychladnout. 

04.

Vykynuté těsto rozdělte na poloviny. Každou vyválejte na velikost přibližně 20 krát 15 cm a obě placky potřete makovou náplní tak, aby okraje zůstaly volné. Pak je poklaďte vypeckovanými třešněmi.

05.

Oba kusy s náplní zatočte do rolády z delší strany. Každou roládu pak po délce nařízněte na tři díly a zapleťte do copu. Takto připravený kousek přeneste do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Oba chlebíčky pečte 40 až 45 minut v troubě předehřáté na 180 °C. 

Tip: Pokud chcete péct jen jeden chlebíček, zvolte poloviční dávku. Anebo můžete druhou polovinu těsta zmrazit propříště – a zvolit třeba jinou náplň. V takovém případě ho nenechte vykynout, ale hned po zadělání zabalte do fólie a uložte do mrazáku. Po vyjmutí bude potřebovat trochu více času na kynutí než obvykle. Těsto v mrazáku vydrží asi čtyři týdny.

Kynutý pletený chlebíček s libovolnou náplní je jednoduchý a efektní. Určitě vám bude chutnat maková babka s čokoládou. A jestli nemáte chlebíčkovou formu, nevadí. Skvělá babka se džemem a mandlemi udrží tvar i na plechu. Anebo si udělejte kynutý povidlák s ořechy: jednoduchý koláč složený ze šneků, který je skoro bez práce.

Energetická hodnota celkem - 2 formy na biskupský chlebíček 22 × 8 cm
Energie21 501,72 kJ
Bílkoviny135,97 g
Tuky206,65 g
Sacharidy670,09 g
Sůl0,95 g
SAFA71,55 g
Vláknina73,41 g
Cukry257,7 g

Načítám