Hlavní obsah
3,4
(86)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Klasika, která nikdy nezklame – to je kynutý koláč s ovocem a drobenkou. Co takhle klasický švestkový koláč doplnit ještě tvarohem? Garantujeme, že zmizí rychlostí blesku.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
28 cm průměr formy
Těsto
  • 10 g čerstvého droždí
  • 150 ml mléka
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 ks žloutků
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce másla
Náplň
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžíce mandlí
  • 10 ks švestek
Drobenka
  • 50 g másla
  • 50 g hrubé mouky
  • 50 g cukru krupice
Na formu a zpracování
  • 1 kousek másla
  • 1 lžíce hladké mouky
Článek

Postup

01.

Droždí rozmíchejte v troše vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Mezitím do mísy nasypte oba druhy mouky, přidejte žloutek, zbylé mléko a cukr, sůl a vlažné rozpuštěné máslo. Nakonec vlijte vzešlý kvásek a vypracujte hladké pružné těsto – v robotu při nízkých otáčkách to trvá asi deset minut, ručně vařečkou o něco déle.

02.

Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout – mělo by zdvojnásobit objem. Zatím si připravte náplň a drobenku. Tvaroh smíchejte s oběma druhy cukru a mletými mandlemi, podle potřeby jej můžete mírně naředit kapkou mléka, musí však zůstat tuhý. Švestky vypeckujte a rozpulte.

03.

Měkké máslo v misce prsty vypracujte s moukou a cukrem, až vznikne jemná drobenka. Zajímá vás videopostup, jak udělat drobenku na koláč?

04.

Troubu zapněte na 180 °C, koláčovou formu vymažte. Vykynuté těsto na lehce pomoučněné pracovní ploše propracujte rukama a vytvarujte placku. Prsty ji rozmačkejte po celé ploše formy, na krajích nechte těsto trochu vyšší – zejména pokud máte rádi vypečené okraje. Na těsto rozprostřete na několik míst tvarohovou náplň, vzniklé mezery zaplňte rozpůlenými švestkami řezem nahoru.

05.

Na závěr koláč posypejte drobenkou a pečte asi 20 minut dozlatova. Nechte lehce zchladnout a klidně ještě horké podávejte.

Související témata:

Načítám