Článek
Postup
01.
Droždí rozmíchejte v troše vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Mezitím do mísy nasypte oba druhy mouky, přidejte žloutek, zbylé mléko a cukr, sůl a vlažné rozpuštěné máslo. Nakonec vlijte vzešlý kvásek a vypracujte hladké pružné těsto – v robotu při nízkých otáčkách to trvá asi deset minut, ručně vařečkou o něco déle.
02.
Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout – mělo by zdvojnásobit objem. Zatím si připravte náplň a drobenku. Tvaroh smíchejte s oběma druhy cukru a mletými mandlemi, podle potřeby jej můžete mírně naředit kapkou mléka, musí však zůstat tuhý. Švestky vypeckujte a rozpulte.
03.
Měkké máslo v misce prsty vypracujte s moukou a cukrem, až vznikne jemná drobenka. Zajímá vás videopostup, jak udělat drobenku na koláč?
04.
Troubu zapněte na 180 °C, koláčovou formu vymažte. Vykynuté těsto na lehce pomoučněné pracovní ploše propracujte rukama a vytvarujte placku. Prsty ji rozmačkejte po celé ploše formy, na krajích nechte těsto trochu vyšší – zejména pokud máte rádi vypečené okraje. Na těsto rozprostřete na několik míst tvarohovou náplň, vzniklé mezery zaplňte rozpůlenými švestkami řezem nahoru.
05.
Na závěr koláč posypejte drobenkou a pečte asi 20 minut dozlatova. Nechte lehce zchladnout a klidně ještě horké podávejte.
Nechce se vám do kynutého těsta? Upečte si rychlý švestkový koláč z kefírového těsta anebo hrnkový švestkový koláč bez másla. Skvělý je i obrácený švestkový koláč se slaným karamelem.