Článek
Babka je kynuté pečivo na pomezí sladkého chleba a koláče s původem ve východoevropské a židovské kuchyni. Odtud se ale rozšířilo i do ostatních koutů světa – populární je hlavně v Severní Americe. Voní po másle a skořici a naplnit je můžete v podstatě čímkoli sladkým.
Kynutá babka
Na 2 koláče potřebujete: ¾ kostky droždí, ½ hrnku mléka, 4 a ½ hrnku hladké mouky, 1/3 hrnku cukru krupice, 3 vejce, 125 g másla, ¼ lžičky soli, ½ lžičky vanilkového extraktu, mouku na podsypání
Na čokoládovou náplň: 60 g čokolády na vaření, 62,5 g másla, 1,5 lžíce cukru moučka, 2 lžíce holandského kakaa, ½ lžičky skořice
Na ovocnou náplň: ½ sklenice výraznějšího džemu (jahody, lesní ovoce, borůvky), 2 lžíce mandlových lupínků
Postup: Droždí rozdrobte do misky, zasypejte lžící cukru a míchejte do rozpuštění. Přidejte polovinu ohřátého mléka a 2 lžíce mouky a nechte asi 10 minut v teple vzejít kvásek. Jestli máte doma spíš zimu, vyhřejte troubu na 50 °C, vypněte ji a těsta nechte kynout v ní. Mezitím ve větší míse smíchejte zbylou mouku, cukr, mléko, vejce, rozpuštěné máslo, sůl a vanilku. Přidejte vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte v teple asi hodinu kynout. Mezitím smíchejte rozpuštěnou čokoládu a máslo s cukrem, kakaem a skořicí.
Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny, na pomoučené ploše vyválejte na tenký čtverec a kromě asi 1 cm okrajů celé potřete čokoládou. Zarolujte a dejte na 15 minut zatuhnout do mrazáku – náplň tak při následném krájení nevyteče. Poté roládu podélně rozkrojte a spleťte do copu. Stejně postupujte s druhou polovinou těsta a džemem. Díl s džemem ještě posypejte mandlemi. Pletence nechte ještě asi 40 minut v teple kynout a poté pečte při 180 °C 30 až 40 minut.
- Koláč můžete upéct i s makovou či ořechovou náplní nebo použít svoji oblíbenou sladkou pomazánku (třeba domácí nugetu či nutellu).
- Aby pletence lépe držely tvar, a byly vyšší, upečte je ve formě na biskupský chlebíček.
- Pro svátečnější verzi ještě posypejte koláč drobenkou nebo ho ihned po upečení potřete sirupem svařeným z půl hrnku vody a půl hrnku cukru krupice.
Chystáte se o víkendu péct, nebo ještě dojíždíte cukroví?