Článek
Bramborák bez kapky tuku? I to je možné. Pokud se však oleji nebo máslu úmyslně nevyhýbáte, pekáček na kynutý bramborák trochu vymažte.
Postup
01.
Brambory (6 středně velkých brambor vychází asi na 750 g) oškrábejte a nastrouhejte najemno.
02.
Přidejte vejce, utřený česnek, majoránku, drcený kmín, sůl a pepř. Množství libovolně upravujte podle svých chuťových preferencí – každý má rád trochu jinou kořeněnost.
03.
Přidejte sušené droždí (1/2 sáčku sušeného odpovídá asi 10 g čerstvého) a asi 80 g hladké mouky a zadělejte těsto. Vmíchejte na drobné kostičky nakrájené uzené maso nebo škvarky. Podle potřeby přidejte hladkou mouku. Její množství záleží na tom, jak moc vody obsahují brambory. Výsledkem je celkem hutné, ale ne úplně tuhé těsto.
Tip: Pokud máte raději výraznější chuť uzeného masa, předem ho opečte na pánvi. Poté ho nechte vychladnout a zapracujte dle receptu do těsta.
04.
Pekáč vymažte olejem nebo sádlem, rovnoměrně do něj rozprostřete těsto (vypadá jako nadýchané bramborákové) a nechte ho asi 30 minut nakynout.
05.
Troubu zapněte na 200 °C a bramborák pečte asi 35–40 minut dozlatova.
Zkuste také další netradiční verze bramboráků: patatniky, bramboráky bez mouky nebo valašské škračky.