Článek
Postup
01.
V rendlíku lehce ohřejte mléko. Poté ho přelejte do misky, přidejte sušené droždí a 40 g cukru. Zamíchejte, přikryjte potravinovou fólií a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
02.
Do jiné mísy prosejte 250 g hladké mouky, nastrouhejte kůru z citronu, přidejte špetku soli a 60 g rozpuštěného másla. V jiné menší misce rozšlehejte dvě vejce ze kterých následně odvažte 80 g, které přidejte do mouky. Nakonec přidejte i vzešlý kvásek a připravte vláčné těsto. Mísu s těstem přikryjte potravinovou fólií a dejte kynout na teplé místo přibližně hodinu.
03.
Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku. Párkrát těsto rukama prohněťte, abyste vytlačili přebytečný vzduch. Z těsta ukrajujte malé kousky, které vyválejte na tenké válečky dlouhé přibližně 30-40 cm. Poté váleček namotejte na cukrářskou hliníkovou trubičku. Takto připravené trubičky s těstem obalte ve směsi mleté skořice a cukru krupice.
Tip: Jestliže nemáte cukrářskou trubičku, můžete je namotat i na zavařovací sklenice.
04.
Takto připravené trubičky postavte na plech a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 10–12 minut.
05.
Upečené trdelníky ihned stáhněte z cukrářských trubiček a ještě horké znova obalte ve skořicovém cukru.
06.
Při servírování trdelníky zevnitř pomažte čokoládovou pomazánkou a zasypte nasekanými ořechy.
Na celý postup přípravy trdelníku se můžete podívat v pořadu Ve dvou se to lépe vaří, kam si kuchař Pavel Berky zve slavné osobnosti, aby mu pomáhaly. Stačí v neděli v 16:45 zapnout Televizi Seznam. A můžete se u toho třeba pustit do pečení cukroví. Co takhle linecké či vanilkové rohlíčky podle Sandtnerové?