Hlavní obsah
3,0
(678)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

V receptech na kynuté pečivo se často píše, že vydrží dlouho vláčné – a zřídkakdy je to pravda. Kynuté buchty a koláče jsou zkrátka nejchutnější v den, kdy se upečou. Šneci dle tohoto receptu jsou měkké a nadýchané ještě druhý den. Můžete podávat jako lehký druhý chod po syté polévce nebo jako vydatnou svačinu pro hordu kluků z okolí.

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 kusů
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 70 g cukru moučka
  • 250 ml mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 70 g másla
  • 2 ks žloutků
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 1 hrst sušených brusinek
  • 400 ml mléka
  • 1 ks vanilkového pudinkového prášku
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 g tvarohu
Potření těsta
  • 1 ks vejce
Článek

01.

Propláchněte sušené brusinky a namočte je do vody (můžete ale použít i čaj nebo rum). Odeberte z mléka na těsto asi 100 ml, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Rozpusťte máslo a nechte ho mírně zchladnout.

02.

Do velké mísy prosejte mouku a moučkový cukr, přidejte vzešlý kvásek a zbylé mléko, rozpuštěné máslo, žloutky a špetku soli a vypracujte měkké, ale nelepivé těsto – možná budete potřebovat přidat ještě lžíci mouky. Vypracované těsto poprašte moukou a nechte v teple kynout asi hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.

03.

Zatím, co těsto kyne, uvařte hustý a ne příliš sladký pudink. Postupujte podle návodu na obalu, použijte však jenom 400 ml mléka a 2 lžíce cukru. Uvařený pudink nechte vychladnout, často ho při tom míchejte. V míse rozšlehejte jemný tvaroh s vanilkovým extraktem a postupně do něj zašlehejte pudink.

04.

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Vykynuté těsto vyklopte na vál poprášený moukou a rozválejte na tenkou placku. Tu bohatě potřete připravenou náplní (jednu delší část nechte nepotřenou asi 5 cm od okraje), posypte brusinkami a zarolujte jako šneka tak, aby roládu uzavřela nepotřená část. Velmi ostrým nožem krájejte na kolečka a klaďte na plech vyložený papírem na pečení. Mezi šneky nechte rozestupy, v troubě nabudou. Povrch potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte asi 25 minut, až šneky zezlátnou. Podávejte posypané moučkovým cukrem.

Tak co? Potěšíte rodinu vydatnou dobrotou do sychravých dní?

Energetická hodnota celkem - 24 kusů
Energie15 084,64 kJ
Bílkoviny134,75 g
Tuky87,79 g
Sacharidy558,48 g
Sůl2,17 g
SAFA40,89 g
Vláknina19,38 g
Cukry165,61 g
Související témata:

Načítám