Článek
01.
Propláchněte sušené brusinky a namočte je do vody (můžete ale použít i čaj nebo rum). Odeberte z mléka na těsto asi 100 ml, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Rozpusťte máslo a nechte ho mírně zchladnout.
02.
Do velké mísy prosejte mouku a moučkový cukr, přidejte vzešlý kvásek a zbylé mléko, rozpuštěné máslo, žloutky a špetku soli a vypracujte měkké, ale nelepivé těsto – možná budete potřebovat přidat ještě lžíci mouky. Vypracované těsto poprašte moukou a nechte v teple kynout asi hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.
03.
Zatím, co těsto kyne, uvařte hustý a ne příliš sladký pudink. Postupujte podle návodu na obalu, použijte však jenom 400 ml mléka a 2 lžíce cukru. Uvařený pudink nechte vychladnout, často ho při tom míchejte. V míse rozšlehejte jemný tvaroh s vanilkovým extraktem a postupně do něj zašlehejte pudink.
04.
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Vykynuté těsto vyklopte na vál poprášený moukou a rozválejte na tenkou placku. Tu bohatě potřete připravenou náplní (jednu delší část nechte nepotřenou asi 5 cm od okraje), posypte brusinkami a zarolujte jako šneka tak, aby roládu uzavřela nepotřená část. Velmi ostrým nožem krájejte na kolečka a klaďte na plech vyložený papírem na pečení. Mezi šneky nechte rozestupy, v troubě nabudou. Povrch potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte asi 25 minut, až šneky zezlátnou. Podávejte posypané moučkovým cukrem.
Tak co? Potěšíte rodinu vydatnou dobrotou do sychravých dní?