Hlavní obsah
3,4
(210)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Honí vás mlsná, doma nic moc nemáte a do obchodu se vám nechce? Na jeden z nejoblíbenějších moučníků opravdu nepotřebujete příliš surovin, a pokud ve svých zásobách najdete i sušené droždí, můžete rovnou začít.

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
Těsto
  • 350 g hladké mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 1 balení sušeného droždí
  • 60 ml vlažné vody
  • 120 ml mléka
  • 50 g másla
  • 1 ks vejce
Náplň
  • 1 lžíce skořice
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 3 lžíce másla
Poleva
  • 120 g cukru moučka
  • 2 špetky mleté vanilky
  • 2 lžíce citronové šťávy
Na dodělání
  • 1 hrst hladké mouky
  • 1 hrudka másla
Článek

Cukrářské trendy přicházejí, ale do našich receptářů se zapíšou jen ty nejlepší. I když skořicové šneky známe už z dětství, jejich popularita neklesá, naopak – zdá se, že rok od roku roste. Připravují se snad na sto způsobů, ať kynuté, z listového těsta, nebo zdravé varianty. Kdo je nepeče, jako by snad ani nebyl. Zkuste je podle našeho snadného receptu a zaručeně si pochutnáte.

Postup

01.

V míse smíchejte mouku, cukr a sušené droždí. Přilijte vodu a mléko a promíchejte. Nakonec přidejte měkké máslo a vejce a v robotu nebo šlehačem s hnětacími háky zadělejte hladké pružné těsto. Přístroj zapněte jen na nízké otáčky, aby se těsto dobře provzdušnilo. Pokud nemáte robot, samozřejmě těsto zvládnete zadělat ručně. Nechte asi hodinu pod čistou utěrkou na teplém místě kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem.

02.

Zatím si připravte jednoduchou náplň: skořici smíchejte s cukrem. Troubu zapněte na 180 °C.

03.

Vykynuté těsto propracujte na pomoučené pracovní ploše a rozválejte na asi 3 mm silný obdélník. Po celém povrchu ho potřete rozpuštěným máslem a posypejte skořicovým cukrem.

04.

Poté obdélník podélně zaviňte jako roládu a krájejte z ní asi 3–4 cm široké rolky. Formu nebo zapékací misku vymažte máslem a rolky do ní vyskládejte tak, aby byl vidět řez. Příliš je na sebe nemačkejte, ale ani nemusíte dělat mezery, během pečení k sobě hezky skynou. Kdybyste je chtěli péct samostatně, pak šneky krájejte vysoké jen asi 2–3 cm a klaďte je volně vedle sebe na plech pokrytý pečicím papírem. Při dovinutí rolády okraj potřete vodou, ať se k sobě vrstvy těsta lépe přilepí a šneky se při dokynutí a pečení nerozvinou.

05.

Šneky ve formě či na plechu nechte ještě asi deset minut kynout. Pak je vložte do trouby a pečte přibližně 25 minut dozlatova. Po vyndání nechte vychladnout.

06.

Zatím si připravte cukrovou polevu. Moučkový cukr smíchejte s vanilkou a citronovou šťávou. Máte-li raději tmavé polevy, místo citronové šťávy použijte silnou kávu. Zchladlé pečivo pokapejte polevou a nechte zaschnout.

Načítám