Článek
Postup
01.
Do mísy nasypte mouku a doprostřed udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, zalijte trochou vlažného mléka a vidličkou promíchejte s trochou okolní mouky, až vznikne těstíčko. Překryjte čistou utěrkou a nechte asi deset minut vzejít kvásek.
02.
Když těstíčko nakyne, přidejte zbytek cukru, vanilkový cukr, rozpuštěné máslo a zbytek mléka a zadělejte hladké pružné těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
03.
Mezitím si připravte náplň. Očištěné hrušky nastrouhejte nahrubo a dejte je do kastrolku. Přidejte cukr, koření a citronovou kůru, promíchejte a začněte pomalu dusit – hrušky pustí dostatek šťávy, není potřeba je podlévat víc než 2–3 lžícemi vody. Když jsou hrušky měkké, odstavte je a nechte vychladnout.
SEZONA HRUŠEK VRCHOLÍ, TAK SI JI NENECHTE UJÍT
04.
Troubu zapněte na 180 °C. Nakynuté těsto rukama pořádně propracujte na moukou poprášené pracovní ploše. Válečkem ho rozválejte na asi 4 mm silný plát a rádýlkem rozkrájejte na čtverce o hraně přibližně 8 cm. Doprostřed každého čtverce dejte lžičku náplně a zavažte šátečky. Jestli nevíte, jak na to, návod najdete v receptu na povidlové a tvarohové šátečky.
05.
Hotové šátečky klaďte do máslem vymazaného pekáčku těsně vedle sebe. Nechte ještě asi deset minut kynout, pak potřete rozšlehaným vejcem a asi 15 až 20 minut pečte dozlatova. Podávejte lehce poprášené moučkovým cukrem.
Co říkáte na hruškovou náplň? Vyzkoušíte?