Hlavní obsah
3,0
(179)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Z kynutého těsta se dá připravit lecjaká dobrota, tak proč si tentokrát nedopřát šátečky. Dnes však zapomeňte na náplně, jako je tvaroh nebo povidla, a připravte si dušené hrušky s voňavým kořením. To jim dodá ten pravý šmrnc!

40 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
25 šátečků
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 100 g cukru krupice
  • 200 ml mléka
  • 50 g másla
  • 1 balíček vanilkového cukru
Náplň
  • 3 ks hrušek
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 3/4 lžičky perníkového koření
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1 lžička citronové kůry
Na zpracování, pečení a k podávání
  • 1 hrst hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Do mísy nasypte mouku a doprostřed udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, zalijte trochou vlažného mléka a vidličkou promíchejte s trochou okolní mouky, až vznikne těstíčko. Překryjte čistou utěrkou a nechte asi deset minut vzejít kvásek.

02.

Když těstíčko nakyne, přidejte zbytek cukru, vanilkový cukr, rozpuštěné máslo a zbytek mléka a zadělejte hladké pružné těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

03.

Mezitím si připravte náplň. Očištěné hrušky nastrouhejte nahrubo a dejte je do kastrolku. Přidejte cukr, koření a citronovou kůru, promíchejte a začněte pomalu dusit – hrušky pustí dostatek šťávy, není potřeba je podlévat víc než 2–3 lžícemi vody. Když jsou hrušky měkké, odstavte je a nechte vychladnout.

04.

Troubu zapněte na 180 °C. Nakynuté těsto rukama pořádně propracujte na moukou poprášené pracovní ploše. Válečkem ho rozválejte na asi 4 mm silný plát a rádýlkem rozkrájejte na čtverce o hraně přibližně 8 cm. Doprostřed každého čtverce dejte lžičku náplně a zavažte šátečky. Jestli nevíte, jak na to, návod najdete v receptu na povidlové a tvarohové šátečky.

05.

Hotové šátečky klaďte do máslem vymazaného pekáčku těsně vedle sebe. Nechte ještě asi deset minut kynout, pak potřete rozšlehaným vejcem a asi 15 až 20 minut pečte dozlatova. Podávejte lehce poprášené moučkovým cukrem.

Co říkáte na hruškovou náplň? Vyzkoušíte?

Načítám