Článek
Postup
01.
V části vlažného mléka rozmíchejte cukr a rozdrobte do něj kvasnice. Do mísy mezitím odměřte mouku, vejce, zbytek mléka a špetku soli. Po chvíli doplňte vyběhlý kvásek a rukama vypracujte pevné těsto. Zasypte ho hladkou moukou, přikryjte utěrkou a nechte půl hodiny kynout.
02.
Poté těsto na pomoučněném vále rozválejte na plát vysoký asi 5 mm. Rádýlkem ho rozdělte na čtverce o straně asi 6 cm a do středu každého položte vypeckovanou švestku. Knedlíky zabalte, zahlaďte a nechte ještě asi 10 minut kynout.
03.
Poté je vhoďte do vroucí osolené vody a vařte je 8–10 minut. Když je hotovo, přendejte je do mísy, propíchejte vidličkou a zalejte máslem.
04.
Pak už stačí jen připravit omáčku: Do kastrůlku nalijte mléko, rozmíchejte v něm pudink i veškerý cukr a směs přiveďte k varu. Když ji stáhnete z plotny, rozpusťte v ní máslo a je to. Knedlíky podávejte přelité vanilkovou omáčkou.