Článek
Postup
01.
Začněte tím, že si připravíte kvásek. Čerstvé droždí rozdrobte do hrníčku, přidejte lžíci cukru a trochu teplého mléka. Směs zamíchejte, přikryjte utěrkou a nechte vzejít na teplém místě (asi 10 minut).
02.
Mezitím mouku smíchejte se špetkou soli, vejcem, olejem, zbytkem mléka a nakonec přidejte vzešlý kvásek. Těsto hněťte minimálně 7 minut rukama nebo použijte hnětací robot.
03.
Zpracované těsto přikryjte opět utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 30 minut (vykynuté těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem).
04.
Těsto rozdělte na 6 stejně velkých částí. Každou naplňte jahodou, zabalte do kuličky (knedlíku) a nechte ještě 10 minut kynout pod utěrkou.
05.
Knedlíky vařte na páře v napařovacím hrnci pod poklicí asi 12 minut. Neměly by se dotýkat.
06.
Hotové knedlíky podávejte posypané cukrem, polité rozpuštěným máslem a se šlehačkou.
Vyzkoušejte další verze ovocných knedlíků, třeba povidlové se šodó nebo rychlé tvarohové knedlíčky.