Článek
Postup
01.
Na kynuté těsto zahřejte mléko přibližně na tělesnou teplotu – do misky odeberte pár lžic, přidejte lžičku cukru a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Postačí mu deset minut. Mezitím rozpusťte také máslo a nechte ho mírně zchladnout.
02.
Do mísy robota prosejte mouku se špetkou soli. Přidejte cukr, mléko, vzešlý kvásek, máslo a žloutky a vypracujte hladké, pružné těsto, které se odlepuje od stěn mísy. V robotu to potrvá minimálně pět minut. Z vypracovaného těsta zformujte kouli, poprašte ji trochou hladké mouky a pod utěrkou nechte kynout asi hodinu, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
Ze zbylých bílků si můžete připravit třeba rychlé kokosky se strouhanou mrkví.
03.
V mezičase si připravte tvarohovou náplň: v míse pořádně prošlehejte všechny přísady na hladký a jemný krém.
04.
Na makovou drobenku rozpusťte máslo, přidejte ostatní ingredience a prsty zpracujte na drobivou směs – zatímco těsto kyne, nechte ji odpočinout v lednici, bude se vám s ní lépe pracovat.
05.
Vykynuté těsto vyklopte na vál lehce posypaný hladkou moukou, propracujte a nožem rozdělte na 8 až 12 kousků podle toho, jak velké koláče chcete mít. Každý kousek ještě propracujte a zformujte do bochánku. Bochánky klaďte na plech vyložený papírem na pečení tak, aby měly mezi sebou dostatečně velké rozestupy. Dlaní je jemně zploštěte a pod utěrkou nechte ještě kynout asi 20 až 30 minut.
06.
Omyjte a osušte švestky a nakrájejte je na šestiny. Prošlehejte vejce na potírání s trochou vody a předehřejte troubu na 200 °C (180 °C s použitím horkého vzduchu).
07.
Dnem skleničky vytvořte v každém bochánku hluboký důlek – těsto pod skleničkou má být opravdu tenké. Důlky naplňte tvarohovou náplní a poklaďte švestkami. Okraje koláčů potřete rozkvedlaným vajíčkem a koláče bohatě posypejte makovou drobenkou. Pečte asi 20 až 25 minut dozlatova.
Nemáte čas čekat, až vám vykyne těsto? Zkuste rychlý švestkový koláč s kefírem nebo kořeněné švestky v listovém těstě. Anebo se podívejte na 50 nejlepších receptů ze švestek: nasladko i naslano!