Hlavní obsah
3,8
(47)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Nadýchané, bohatě naplněné a drobenkou sypané koláče jsou tak lákavé! Osvědčené kynuté těsto a klasická kombinace švestky-tvaroh-mák nikdy nezklamou. Tentokrát mák nepoužijeme do náplně, ale trochu netradičně: jako křupavou makovou drobenku.

30 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
Těsto
  • 400 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 60 g cukru krupice
  • 2 ks žloutků
  • 70 g másla
  • 1 špetka soli
Tvarohová náplň
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 ks žloutků
  • 60 g cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička citronové kůry
Maková drobenka
  • 60 g másla
  • 2 lžíce máku
  • 2 lžíce mandlové mouky
  • 1 lžíce cukru moučka
K dokončení
  • 12 ks švestek
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Na kynuté těsto zahřejte mléko přibližně na tělesnou teplotu – do misky odeberte pár lžic, přidejte lžičku cukru a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Postačí mu deset minut. Mezitím rozpusťte také máslo a nechte ho mírně zchladnout.

02.

Do mísy robota prosejte mouku se špetkou soli. Přidejte cukr, mléko, vzešlý kvásek, máslo a žloutky a vypracujte hladké, pružné těsto, které se odlepuje od stěn mísy. V robotu to potrvá minimálně pět minut. Z vypracovaného těsta zformujte kouli, poprašte ji trochou hladké mouky a pod utěrkou nechte kynout asi hodinu, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

Ze zbylých bílků si můžete připravit třeba rychlé kokosky se strouhanou mrkví.

03.

V mezičase si připravte tvarohovou náplň: v míse pořádně prošlehejte všechny přísady na hladký a jemný krém.

04.

Na makovou drobenku rozpusťte máslo, přidejte ostatní ingredience a prsty zpracujte na drobivou směs – zatímco těsto kyne, nechte ji odpočinout v lednici, bude se vám s ní lépe pracovat.

05.

Vykynuté těsto vyklopte na vál lehce posypaný hladkou moukou, propracujte a nožem rozdělte na 8 až 12 kousků podle toho, jak velké koláče chcete mít. Každý kousek ještě propracujte a zformujte do bochánku. Bochánky klaďte na plech vyložený papírem na pečení tak, aby měly mezi sebou dostatečně velké rozestupy. Dlaní je jemně zploštěte a pod utěrkou nechte ještě kynout asi 20 až 30 minut.

06.

Omyjte a osušte švestky a nakrájejte je na šestiny. Prošlehejte vejce na potírání s trochou vody a předehřejte troubu na 200 °C (180 °C s použitím horkého vzduchu). 

07.

Dnem skleničky vytvořte v každém bochánku hluboký důlek – těsto pod skleničkou má být opravdu tenké. Důlky naplňte tvarohovou náplní a poklaďte švestkami. Okraje koláčů potřete rozkvedlaným vajíčkem a koláče bohatě posypejte makovou drobenkou. Pečte asi 20 až 25 minut dozlatova. 

Nemáte čas čekat, až vám vykyne těsto? Zkuste rychlý švestkový koláč s kefírem nebo kořeněné švestky v listovém těstě. Anebo se podívejte na 50 nejlepších receptů ze švestek: nasladko i naslano!

Energetická hodnota celkem - 2 plechy
Energie16 510,27 kJ
Bílkoviny106,17 g
Tuky154,03 g
Sacharidy526,95 g
Sůl1,78 g
SAFA68,37 g
Vláknina30,3 g
Cukry219,87 g
Související témata:

Načítám