Hlavní obsah
3,2
(217)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Koláče jako od babičky s dokonalou kombinací jahod a tvarohu. Tento osvědčený recept na kynuté těsto vám zachutná. V létě jsou plněné ovocem, v zimě třeba mákem, povidly nebo ořechy.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
14 koláčů
Kynuté těsto
  • 250 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 5 lžic cukru krupice
  • 1 ks vejce
  • 2 ks žloutků
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 80 g másla
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 30 ml rumu
Náplň
  • 250 g tučného tvarohu
  • 1 ks žloutků
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička cukru moučka
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 200 g čerstvých jahod
Drobenka
  • 60 g másla
  • 70 g hrubé mouky
  • 60 g cukru krupice
Na vymazání plechu
  • 1 lžíce sádla
Článek

Postup

01.

Z rozdrobených kvasnic, trochy vlažného mléka (asi 4 lžíce) a lžičky cukru připravte v misce kvásek, který nechte na teplém místě vzejít. 

02.

Živý kvásek přidejte k ostatním ingrediencím – k oběma moukám, zbytku cukru, rumu, žloutkům, vejci, soli, vanilkovému cukru a zbylému vlažnému mléku. Těsta je docela dost a těžko se ručně zadělává, proto je lepší ho zadělávat v robotu hnětacím hákem. Asi po 3 minutách hnětení přidejte rozpuštěné máslo. Těsto zpracovávejte asi 10 minut. 

03.

Zadělané těsto nechte kynout na teplém místě asi 90 minut. Po asi 45 minutách těsto znovu krátce prohněťte, přikryjte ho utěrkou a nechte znovu vykynout.

04.

Během kynutí si připravte tvarohovou náplň. Kostku tvarohu smíchejte se žloutkem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Dle chuti ho můžete dosladit moučkovým cukrem. Jahody očistěte a nakrájejte na poloviny. 

05.

Těsto po vykynutí téměř zdvojnásobí svůj objem. Nyní ho vyklopte na vál a rozkrojte napůl. Rozdělte ho na cca 14 dílů, z nich vytvořte kolečka – placičky, které pak snadno naplníte. Do středu dejte lžičku tvarohu, na něj položte jahody. Takto připravené koláče vyskládejte na plech vymazaný sádlem a ještě je nechte asi 10 minut dokynout.  

06.

Mezitím si připravte ze studeného másla, krupicového cukru a hrubé mouky drobenku. Tu dejte navrch každého koláče. Těsto můžete pomašlovat zbylými bílky. 

07.

Koláče pečte při 170 stupních asi 20–30 minut. Po upečení je nechte zchladnout na drátěné mřížce.  

Foto: Svatava Vašková

Drobenka dodává koláčům lahodnou chuťFoto: Svatava Vašková

Co zkusit upéct ještě pravé pouťové koláče? Jsou božské!

Načítám