Článek
Postup
01.
Zahřejte mléko na teplotu těla, přidejte do něj lžičku cukru, rozdrobte droždí a nechte krátce vzejít kvásek.
02.
Do mísy robota prosejte mouku se špetkou soli, přidejte zbytek cukru, vejce a vzešlý kvásek a vypracujte hladké a pružné, spíše měkčí těsto. Buďte trpěliví, chvíli to potrvá. Z vypracovaného těsta vytvarujte bochánek, štědře jej posypte moukou a nechte v teple kynout asi 45 až 60 minut. Znáte 7 fíglů, s nimiž se vám kynuté těsto vždycky povede?
03.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a vyválejte do čtverce vysokého asi 1 cm. Rádýlkem nakrájejte na čtverce velké asi 7 × 7 cm. Doprostřed každého čtverce dejte pár borůvek (nebo lžičku jiné náplně), spojte vždy dva protilehlé rohy, poté vytvarujte buchty a položte na pomoučený vál spojem dolů. Až budou hotové všechny buchty, zakryjte je utěrkou a nechte ještě asi 15 až 20 minut kynout.
04.
Zatímco buchty odpočívají, přiveďte ve velkém hrnci k varu tolik vody, aby dosahovala těsně pod pařák. Až se bude voda vařit, ztlumte částečně plamen, aby jenom lehce probublávala, vložte do hrnce pařák a štědře jej potřete olejem. Olejem jemně potřete také buchty a vložte je na pařák tak, aby měly dost místa – nám se vešly čtyři. Hrnec přiklopte a buchty vařte v páře 16 až 18 minut. Poté odklopte, hned je propíchejte špejlí, vyjměte a připravte další várku.
05.
Hotové buchty štědře polijte rozpuštěným máslem, posypte domácím strouhaným perníkem a případně i troškou moučkového cukru a ihned podávejte. A znáte 5 triků, jak z ovocných knedlíků dostat ještě víc?
Máte rádi sladká jídla? Podívejte se na nejlepší recepty na plněné sladké knedlíky z kynutého, tvarohového či bramborového těsta.