Článek
Postup
01.
V hrníčku mléka rozpusťte cukr a rozdrobte kvasnice. Nechte asi 10 minut, aby vznikl kvásek.
02.
Kvásek přimíchejte k mouce, vejci, vodě, moučkovému cukru, oleji, špetce soli a vypracujte rukama nebo hnětacími háky hladké těsto. Nechte kynout na teplém místě asi 45 minut.
03.
Z těsta vyválejte asi 5 mm silný plát (použijte silikonový vál a nerezový váleček, pak nebudete muset používat mouku na podsypání) a rádýlkem vytvořte čtverce o délce strany 5 až 6 cm. Na každý čtverec položte kousek ovoce, spojte rohy těsta a v dlaních vyválejte hladkou kuličku.
04.
Když budete mít ukouleno, vařte knedlíky v páře nebo vroucí vodě. Nejdříve 3 minuty, poté je vidličkou otočte, a pokračujte ještě další 3 minuty. Voda by neměla klokotat, spíš se vařit jen opravdu mírně. Knedlíky vylovte, položte na talíř a opatrně propíchněte vidličkou, aby z nich unikla pára a nesrazily se.
05.
Podávejte polité rozpuštěným máslem, posypané moučkovým cukrem a tvarohem. Kdo chce, může přidat ještě omáčku z rozmačkaného čerstvého ovoce.
Tipy, aby se opravdu povedly:
Čerstvé ovoce omyjte a osušte, bude se lépe balit.
Kompotované ovoce nechte okapat a obalte ho v hrubé mouce.
Zmrzlé ovoce nerozmrazujte, ale rovnou ho balte a vařte o pár minut déle.
Švestkové knedlíky jsou vynikající s mletým mákem.
Pokud jste se dali na moderní vlnu bezlepkové stravy, doporučujeme bezlepkové ovocné knedlíky z tvarohovo-bramborového těsta.