Článek
Postup
01.
Připravte si kvásek. Do trochy vlažného mléka rozmíchejte sušené droždí a lžičku cukru a nechte granulky droždí, aby se aktivovaly a začaly množit.
02.
Smíchejte oba druhy mouky, přidejte zbylý cukr a mléko, vejce, rozpuštěné máslo a špetku soli. Nakonec vlijte nabíhající kvásek a v robotu nebo šlehačem s hnětacími háky zadělejte pružné, měkké těsto. Jde to i ručně – v takovém případě vám dobře poslouží vařečka s dírou nebo tzv. dánská metla.
03.
Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 35 minut nakynout.
04.
Připravte si parní lázeň – na dno kastrolku dejte vodu a do ní umístěte pařáček. Dá se použít také rýžovar s parní vložkou.
05.
Z těsta pomoučněnou lžicí odkrajujte kousky a do těch balte jahody bez stopek. Knedlík vždy trochu zakoulejte v rukách, aby měl pravidelný kraj, a klaďte je vedle sebe s rozestupem na pařáček. Rozestup je ideální asi 2 cm od sebe, knedlíky během vaření ještě nabudou.
06.
Vodu v kastrolku přiveďte k varu a knedlíky v páře vařte asi 20 minut. Těsto vystačí podle velikosti na asi 12–14 knedlíků.
07.
Mezitím nastrouhejte (nebo nadrobte) tvrdý tvaroh, připravte si moučkový cukr a rozpusťte máslo. Knedlíky podávejte posypané tvarohem, moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.
Ovocné knedlíky můžete dělat na mnoho způsobů. Zkuste je třeba ze spařovaného těsta nebo, máte-li rádi hrubší texturu, z těsta z krupičné kaše.