Článek
Postup
01.
Mléko zahřejte a rozdrobte do něj droždí. Přidejte trochu cukru a tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Nechte vzejít kvásek.
02.
Z množství mouky oddělte ještě lžíci a zbytek nasypte do mísy. Promíchejte ji se špetkou soli, citronovou kůrou a zbylým cukrem. Přidejte žloutky, rum a rozpuštěné máslo. Nakonec vmíchejte kvásek a vše promíchejte.
03.
Vypracujte hladké těsto bez hrudek. Poprašte ho lžící mouky, kterou jste si dali předtím na stranu, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 40 minut, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
04.
Poté těsto rozdělte na 18–20 dílků. Do každého vždy zabalte lžíci borůvek. Buchty skládejte vedle sebe do máslem vymazaného pekáčku. Potřete je zbylým máslem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 35 až 40 minut dozlatova.
05.
Mezitím připravte vanilkovou omáčku. V rendlíku zahřejte smetanu s cukrem a trochou drcené vanilky. V hrnečku rozšlehejte žloutky a přidejte k nim pár lžic zahřáté smetany. Promíchejte, a pak vše nalijte zpět do rendlíku. Metličkou míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
06.
Dozlatova upečené borůvkové buchty podávejte přelité vanilkovou omáčkou.
A co se zbylými bílky? Upečte si ještě bábovku. Nebo voňavé stříhané buchty! Znáte je?