Článek
Na kynutých buchtách sice moc inovací nevymyslíme, ale zároveň jim taky už nikdo nevezme pověst totální české klasiky. A není vůbec divu – vláčné kynuté těsto, zlatavé máslo a po rumu vonící náplně tvoří dokonalou kombinaci. Provoní vám celý byt a možná přiláká i ne tak úplně zvané sousedy…
Makové, tvarohové a povidlové buchty
Na 1 plech potřebujete: 30 g droždí, 80 g cukru krupice, 250 ml mléka, 500 g hrubé mouky, ¼ lžičky soli, 125 g másla, 2 žloutky, 1 chemicky neošetřený citron, máslo na potírání
Na makovou náplň: 200 g mletého máku, 200 ml mléka, 60 g cukru krupice, 2 lžíce rumu, ½ lžičky skořice, ½ chemicky neošetřeného citronu, ½ lžičky vanilkového extraktu, 2 lžíce povidel nebo strouhané čokolády (lze vynechat)
Na tvarohovou náplň: 250 g tučného tvarohu v alobalu, 50 g cukru krupice, 1–2 vejce, ½ lžičky vanilkového extraktu nebo 1 lžičku citronové kůry, hrst rozinek, 4 lžíce rumu
Na povidlovou náplň: sklenici povidel
Postup: Droždí rozdrobte do misky, zasypejte lžící cukru a míchejte, až se kvasnice rozpustí. Přidejte polovinu teplého mléka a 150 g mouky a dejte na 10 až 15 minut na teplé místo vykynout. Na to doporučuji použít troubu – vyhřejte ji asi na 50 °C, vypněte a kvásek i těsto v ní pak nechte vzejít.
Mezitím si v míse smíchejte zbývající cukr, mouku a mléko, přidejte sůl, žloutky, rozpuštěné máslo, nastrouhanou citronovou kůru a nakonec i vzešlý kvásek. Rukama nebo robotem s hnětacími háky pak dobře propracujte na hladké těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte hodinu kynout, v polovině kynutí znovu propracujte.
DALŠÍ KLASICKÉ RECEPTY Z KYNUTÉHO TĚSTA
Teď se můžete pustit do náplní: mák vsypte do vroucího mléka a za stálého míchání asi pět minut povařte na hustou kaši. Vmíchejte cukr, rum, skořici, citronovou kůru, vanilku a případně i povidla nebo čokoládu (náplň nejen ochutí, ale také pěkně zahustí). Tvaroh utřete s cukrem a žloutkem, dochuťte vanilkou či citronem a opatrně vmíchejte z bílku ušlehaný tuhý sníh. Nakonec přidejte rozinky přes noc namočené do rumu. Rychlejší možnost je rozinky i s rumem zahřát v mikrovlnce či na plotně, nabobtnají tak během chvilky. Povidla jsou samozřejmě nejlepší ta domácí – ať už švestková, nebo hrušková.
Vykynuté těsto pak rozdělte na 12 nebo 15 dílů, každý rukama roztáhněte na placičku a naplňte vrchovatou lžící náplně a zabalte. Klaďte vedle sebe do vymaštěného pekáče a každou buchtičku ze stran i shora potírejte trochou rozpuštěného másla. Nechte ještě asi půl hodiny kynout a poté pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut dozlatova. Po upečení pocukrujte a sledujte, jak rychle mizejí.
Tip: Uvedené množství náplně vám vystačí vždy na jednu várku buchet, takže si jí buď připravte méně, část zamrazte, anebo upečte rovnou víc várek.
NEBOJTE SE KYNUTÉHO TĚSTA
Také milujete, jak čerstvě upečené buchty nebo koláč provoní celý byt?