Hlavní obsah
3,3
(76)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Každý správný bača vám potvrdí, že v květnu je brynza nejchutnější. Tradiční salašnická brynza se vyrábí z nepasterovaného ovčího mléka a je výjimečně zdravá – je to doslova probiotická bomba. Nejlepší účinky má za syrova, pro mnohé je však příliš aromatická. Ve spojení s jemným bramborovým těstem a kousky křupavé slaniny si ji ale určitě zamilujete.

1 hod.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 plechy
Těsto
  • 150 ml mléka
  • 21 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g brambor
  • 1 ks vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 150 g ovčí brynzy
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 100 g slaniny
  • 1 snítka čerstvého kopru
Na potření
  • 1 ks vejce
Článek

Postup:

01.

Ohřejte mléko na teplotu těla, přidejte lžičku cukru, rozdrobte do něj droždí a nechte asi 10 minut vzejít kvásek.

02.

Na jemném struhadle nastrouhejte oloupané brambory vařené ve slupce. Lepší jsou starší a moučnaté, měly by vám stačit dva středně velké kusy.

03.

K bramborám prosejte mouku se špetkou soli, přidejte vejce, olej a nakonec vzešlý kvásek. Vypracujte tužší těsto, podle typu brambor dosypte případně ještě trochu mouky.

04.

Z těsta vytvarujte bochník, posypte moukou a nechte kynout asi 45 minut. I když ráda nechávám kynuté těsto přes noc v lednici, tady dlouhé kynutí nedoporučuji – kvůli bramborám je pak příliš řídké a nedobře se s ním pracuje.

05.

Zatímco těsto kyne, připravte náplň. Ovčí brynzu rozetřete vidličkou a přidejte tolik zakysané smetany, aby vznikl hladký krém. Nesolte. Prorostlou slaninu (stylová bude oravská) nakrájejte na drobné kostičky.

06.

Vykynuté těsto rozválejte na pomoučené ploše na placku vysokou asi půl centimetru. Vykrájejte kolečka a dejte je plech vyložený papírem na pečení. Dno menší skleničky „namočte“ v mouce a doprostřed každého kolečka vytlačte důlek na náplň. Nechte pod utěrkou ještě asi 15 minut dokynout.

07.

Rozpalte troubu na 180 stupňů. Do každé prohlubně dejte lžičku brynzové náplně a přidejte pár kostiček slaniny, okraje koláčků potřete rozšlehaným vajíčkem.

08.

Pečte v rozehřáté troubě asi 20–25 minut. Před podáváním posypejte nasekaným čerstvým koprem.

Tip: Nasekaný kopr můžete přidat přímo do náplně, bude aromatičtější, pečením ale ztratí barvu.

Máte rádi slané koláče? Zkuste i koláč cibuláč, koláč se špenátem a lososem nebo červenou řepou a fetou.

Energetická hodnota celkem - 3 plechy
Energie11 250,69 kJ
Bílkoviny101,1 g
Tuky132,87 g
Sacharidy265,38 g
Sůl7,16 g
SAFA47,28 g
Vláknina13,57 g
Cukry19,11 g

Načítám