Hlavní obsah
2,9
(430)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Doma jim říkáme vošouchy. Bramboráky jsou pro nás placky ze syrových brambor s česnekem a majoránkou, vošouchy zase tyhle kynuté, které podávám nasladko s jablečným kompotem. Ať už se ale jmenují jakkoli, jsou výborné!

1 hod.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
25 placek
Na těsto:
  • 1 kg brambor
  • 5 lžic hladké mouky
  • 120 ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • 2 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička cukru
Na jablečný kompot:
  • 3 ks jablek
  • 200 ml jablečného moštu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 3 ks hřebíčku
  • 1 ks skořice
Ke smažení a podávání:
  • 4 lžíce přepuštěného másla
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžička skořice
Článek

01.

Polovinu brambor uvařte ve slupce doměkka a nechte zchladnout.

02.

Zahřejte mléko na teplotu těla, přidejte lžíci mouky, cukr a rozdrobené droždí a nechte asi 15 minut vzejít kvásek. Zatím oloupejte vařené i syrové brambory.

03.

Syrové brambory nastrouhejte do velké mísy (vyberte opravdu velkou, těsto hodně nabude) a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu. Přistrouhejte k nim i ty vařené, přidejte vejce, vzešlý kvásek, zbylou mouku a špetku soli a vypracujte těsto. Zakryjte utěrkou a nechte asi 45 minut kynout.

04.

V mezičase připravte jablečný kompot. Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky. V menším rendlíku je podlijte moštem, přidejte koření a citronovou šťávu a krátce poduste. Podle chuti jablek a moštu případně doslaďte. Mám ráda, když jsou jablka ještě pevná a drží tvar, takže je dusím opravdu krátce - když vám ale chutná spíš jablečné pyré, nechte je na sporáku, až se začnou rozpadat, odstraňte koření a na závěr je ještě rozšťouchejte šťouchadlem na brambory.

05.

Na pánvi se silnějším dnem rozpalte lžičku přepuštěného másla. Vykynuté těsto promíchejte a postupně usmažte placky. Buďte trpěliví, vždy dejte do pánve lžíci těsta a rozetřete ho na tenčí placku. Počkejte, až se spodní strana zatáhne a zpevní, opatrně placku podeberte obracečkou a rychle otočte. Z obou stran pečte dozlatova, občas vytřete pánev ubrouskem od zbytků a přidejte novou dávku tuku.

06.

Podávejte s jablečným kompotem, lžící zakysané smetany a lehce poprášené skořicí.

Můj tip: Když mám kyselejší jablka, přidám k nim hrst sušených brusinek. Kompot dosladí a krásně vypadají.

Až při psaní tohohle receptu jsem zjistila, že vošouchy jsou jenom krajový název pro klasické bramboráky... A jak říkáte plackám z brambor u vás?

Načítám