Článek
01.
Polovinu brambor uvařte ve slupce doměkka a nechte zchladnout.
02.
Zahřejte mléko na teplotu těla, přidejte lžíci mouky, cukr a rozdrobené droždí a nechte asi 15 minut vzejít kvásek. Zatím oloupejte vařené i syrové brambory.
03.
Syrové brambory nastrouhejte do velké mísy (vyberte opravdu velkou, těsto hodně nabude) a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu. Přistrouhejte k nim i ty vařené, přidejte vejce, vzešlý kvásek, zbylou mouku a špetku soli a vypracujte těsto. Zakryjte utěrkou a nechte asi 45 minut kynout.
04.
V mezičase připravte jablečný kompot. Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky. V menším rendlíku je podlijte moštem, přidejte koření a citronovou šťávu a krátce poduste. Podle chuti jablek a moštu případně doslaďte. Mám ráda, když jsou jablka ještě pevná a drží tvar, takže je dusím opravdu krátce - když vám ale chutná spíš jablečné pyré, nechte je na sporáku, až se začnou rozpadat, odstraňte koření a na závěr je ještě rozšťouchejte šťouchadlem na brambory.
05.
Na pánvi se silnějším dnem rozpalte lžičku přepuštěného másla. Vykynuté těsto promíchejte a postupně usmažte placky. Buďte trpěliví, vždy dejte do pánve lžíci těsta a rozetřete ho na tenčí placku. Počkejte, až se spodní strana zatáhne a zpevní, opatrně placku podeberte obracečkou a rychle otočte. Z obou stran pečte dozlatova, občas vytřete pánev ubrouskem od zbytků a přidejte novou dávku tuku.
06.
Podávejte s jablečným kompotem, lžící zakysané smetany a lehce poprášené skořicí.
Můj tip: Když mám kyselejší jablka, přidám k nim hrst sušených brusinek. Kompot dosladí a krásně vypadají.
Až při psaní tohohle receptu jsem zjistila, že vošouchy jsou jenom krajový název pro klasické bramboráky... A jak říkáte plackám z brambor u vás?