Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny.

Všechno, co budete na těsto potřebovat, máte nejspíš domaFoto: Jakub Jurdič
02.
Brambory (celkem asi 250 gramů) uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka, nechte trochu vychladnout, oloupejte a nastrouhejte najemno.

Brambory klidně uvařte den předemFoto: Jakub Jurdič
03.
Mezitím rozmíchejte droždí s cukrem, přidejte polovinu teplého mléka a 2 lžíce mouky a na teplém místě nechte asi 10 minut vzejít kvásek.

Na 8 langošů stačí půl kostky droždíFoto: Jakub Jurdič
04.
Ve velké míse smíchejte zbylou mouku, mléko, sůl, strouhané brambory a kvásek. Rukama nebo v robotu alespoň 5 minut propracovávejte těsto, bude i tak trochu lepivé. Přikryjte čistou utěrkou a nechte alespoň hodinu v teple kynout, dobře k tomu slouží lehce zahřátá (a už vypnutá) trouba. V polovině kynutí můžete těsto znovu propracovat.

Bramborové těsto je trochu lepivější než klasické kynutéFoto: Jakub Jurdič
05.
Mezitím smíchejte prolisovaný česnek (množství upravte podle chuti) s trochou soli a oleje, aby se dobře natíral. Sýr nastrouhejte. My jsme přidali ještě kečup, petržel a červenou cibuli, kterou jsme den předem naložili s trochou soli, cukru a octa.

Co na něj? Klasika je česnek a sýr, ale fantazii se meze nekladouFoto: Jakub Jurdič
06.
Vykynuté těsto rozdělte na pomoučené ploše na 8 kusů a postupně, jak je budete smažit, z nich tvarujte asi 1 cm tlusté placky.

Pracovní plochu si řádně pomoučeteFoto: Jakub Jurdič
07.
V hlubší pánvi nebo hrnci rozpalte větší množství oleje a placky v něm dozlatova z obou stran opečte.

Langoše tvarujte postupně, vždycky když se smaží ten předchozíFoto: Jakub Jurdič
08.
Přebytečný tuk nechte chvíli okapat nad pánví a pak placky skládejte na papírové utěrky, které odsají další olej. Podávejte podle chuti s česnekem, sýrem, kečupem, cibulkou, petrželí nebo třeba kysanou smetanou. Otrlejší povahy prý přidávají i tatarku a kousky uzeného.

Pochutiny také můžete připravit na stůl, aby si každý nandal, na co má chuťFoto: Jakub Jurdič

Co langoš, to originál!Foto: Jakub Jurdič
A z druhé poloviny droždí upečte pražský koláč, klasické buchty nebo třeba čokoládovou babku!