Článek
Postup
01.
Odeberte trochu mléka a cukru a spolu s droždím dejte do hrnečku na teplé místo, aby vznikl kvásek. Do mísy mezitím dejte mouku, do které vmíchejte špetku soli s cukr. Když kvásek nakyne, udělejte do mouky důlek, do kterého vylejete mléko, tuk, kvásek a vajíčka. Nejprve smíchejte vše vařečkou, pak vše zpracujte rukama tak, aby se těsto nelepilo. Nechejte ho kynout na teplém místě a pod utěrkou asi 30 minut.
02.
Zatím, co těsto kyne, připravte si žmolenku a tvarohovou náplň. Obojí připravíte jednoduše – smícháním všech zmíněných ingrediencí, vynecháte jen borůvky.
03.
Vykynuté těsto promíchejte vařečkou a vytvarujte z něj váleček, ze kterého pak vykrájejte stejnoměrně kousky – z uvedeného množství je to zhruba 15 koláčků.
04.
V ruce si z jednotlivých kousků vytvarujte bochánek, do kterého udělejte prsty důlek a vyplňte ho tvarohovou náplní. Dejte na ni trochu borůvek a zasypte žmolenkou.
05.
Pečte v troubě na 170 stupňů, dokud nebudou kraje krásně zlatavé – podle velikosti 30–40 minut. Asi deset minut před koncem pečení ještě lehce posypte zbylými borůvkami.
Nebo můžete upéct jeden velký, třeba se švestkami.