Hlavní obsah
3,8
(33)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Začíná sezona borůvek a jeden z nejoblíbenějších receptů s borůvkami jsou knedlíky. Vyzkoušejte snad nejklasičtější kynuté knedlíky vařené v páře, se kterými uděláte zaručený dojem.

20 min.
Příprava
8 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 knedlíků
Knedlíky
  • 180 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 80 ml mléka
  • 1/2 balení sušeného droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce oleje
  • 1 špetka soli
  • 100 g borůvek
K podávání
  • 1/2 kostky tvarohu
  • 1 hrnek cukru moučka
  • 100 g másla
  • 2 kelímky bílého jogurtu
Článek

Postup

01.

Začněte tím, že vlažné mléko (musíte být schopni v mléce udržet prst) smíchejte s cukrem a sušeným droždím. Směs nechejte 5 minut odstát.

02.

Mouku smíchejte se špetkou soli a přidejte celé vejce a směs se sušeným droždím. Nyní začněte zpracovávat těsto (doporučujeme použít kuchyňský robot) a po 6 minutách hnětení přidejte lžící oleje. Poté nechejte těsto zpracovávat dalších 6 minut.

03.

Dobře zpracované těsto zakryjte potravinářskou fólií a nechejte kynout na teplém místě 1 hodinu.

04.

Nakynuté těsto rozdělte na 6 částí (pokud chcete menší knedlíky, rozdělte těsto na 8 částí), vytvořte placičky, do kterých dáte následně borůvky (pokud nemáte čerstvé borůvky, můžete použít i borůvkový džem). 

05.

Vytvořte knedlíky, které nechejte ještě 10 minut kynout pod utěrkou. Následně knedlíky vařte v páře pod poklicí 8 minut. Neměly by se dotýkat.

Foto: Svatava Vašková

Strouhaný tvaroh, cukr a rozpuštěné máslo, klasická kombinace pro podávání kynutých knedlíkůFoto: Svatava Vašková

06.

Hotové borůvkové knedlíky podávejte třeba jako my s bílým jogurtem, cukrem, strouhaným tvarohem a rozpuštěným máslem.

Vyzkoušejte další knedlíkové recepty třeba rychlé tvarohové nebo slané chlupaté knedlíky se slaninou a zakysanou smetanou.

Energetická hodnota celkem - 6 knedlíků
Energie10 664,04 kJ
Bílkoviny64,73 g
Tuky116,82 g
Sacharidy305,91 g
Sůl1,85 g
SAFA51,22 g
Vláknina10,01 g
Cukry171,67 g
Související témata:

Načítám