Článek
Postup
01.
Do mísy prosejte mouku a uprostřed udělejte důlek. Do důlku nalijte pár lžic vlažného mléka, rozdrobte droždí a přidejte cukr. Nechte asi deset minut vzejít kvásek. Když vzejde, přidejte špetku soli a vidličkou kvásek postupně zapracujte do okolní mouky, přidejte vejce a po částech vmíchejte i zbylé mléko. Poté nejlépe pomocí kuchyňského robotu uhněťte měkké, poddajné, ale nelepivé těsto. Pokud se lepí, přidejte případně ještě lžíci mouky. Z vypracovaného těsta vytvořte kouli, povrch poprašte trochou hladké mouky a nechte v teple kynout asi hodinu.
02.
Vykynuté těsto vyklopte na vál poprášený hladkou moukou a vyválejte na výšku půl centimetru. Nakrájejte na čtverce velké přibližně 8 × 8 cm. Do středu každého čtverečku dejte pár borůvek (používáte-li mrazené, nechte je povolit a pořádně okapat) a čokoládové vajíčko. Pevně spojte rohy, vytvarujte buchtičku a uložte ji spojem dolů na pracovní desku. Když budou všechny buchtičky hotové, přikryjte je čistou suchou utěrkou a nechte ještě asi deset minut kynout.
03.
Mezitím nalijte vodu do velkého hrnce, ke kterému máte pokličku, vložte pařáček a přiveďte k varu. Když voda vře, postupně vkládejte na pařáček buchtičky – při paření hodně nabudou, tak mezi nimi nechte dost prostoru. Přikryjte pokličkou a pařte asi sedm minut. Poté je vytáhněte a hned propíchněte vidličkou. Takhle napařte všechny buchtičky. Hlídejte, aby se vám v hrnci nevyvařila voda – šikovné je mít připravenou ohřátou na dolévání ve varné konvici.
04.
Hotové buchtičky polijte rozpuštěným máslem, posypte strouhanou čokoládou a poprašte trochou moučkového cukru. Na ozdobu můžete použít zbylé borůvky a lístek máty nebo meduňky.
Bojíte se kynutého těsta? S našimi fígly se vám vždycky povede.