Článek
Postup
01.
Droždí rozdrobte do misky a spolu se lžící cukru míchejte do rozpuštění. Přidejte 2 vrchovaté lžíce mouky, asi čtvrtinu teplého mléka a nechte 10 minut v teple vzejít.
Hitparáda vánoček
02.
Mezitím smíchejte zbylou mouku, cukr, mléko, 1 celé vejce a 2 žloutky (2 bílky si nechte na potření). Vmíchejte kvásek a nakonec rozpuštěný tuk (my dali Heru, ale použít můžete samozřejmě i máslo). Nyní těsto asi 10 minut rukama nebo v robotu hněťte, až je hezky hladké a téměř nelepí. Tento krok nesmíte ošidit, jinak se vám s těstem bude špatně pracovat!
03.
Přikryjte utěrkou a nechte 45 minut v teple kynout, já na to používám troubu, kterou předtím lehce vyhřeju. Poté do těsta zapracujte nahrubo nasekané mandle, kandovanou citronovou nebo pomerančovou kůru a v rumu nabobtnalé rozinky. Pokud je zapomenete namočit, stačí je s ním krátce zahřát na plotně či v mikrovlnce. Opět přikryjte a nechejte kynout dalších 45 minut.
04.
Těsto rozdělte napůl, a první půlku rozdělte na 4 kusy. Z každého vyválejte hada a spleťte do copu jako v tomto receptu na babiččinu vánočku. Přeneste na papírem vyložený nebo tukem potřený plech, trochu zploštěte střed a potřete rozšlehanými bílky.
Recepty i pro začátečníky
05.
Druhou polovinu těsta rozdělte na 5 částí, opět vyválejte hady, a ze 3 upleťte klasický cop. Položte ho na předchozí díl a na koncích ho pod něj zastrčte. Opět lehce zploštěte a potřete bílky. Poslední 2 části těsta též zapleťte, přeneste na vrch a konce zastrčte dospod. Celou vánočku potřete bílky, posypejte plátky mandlí, svrchu zajistěte několika špejlemi, aby se vám nerozjížděla, a nechte ještě půl hodiny kynout.
06.
Vykynutou vánočku pečte 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, poté teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších asi 30 minut dozlatova. Vychladlou ji sypejte moučkovým cukrem.
Tip: Návod, jak uplést vánočku z 8 pramenů, najdete v tomto video receptu, jak ze 6 pramenů pak tady.
Umíte si představit lepší vánoční snídani než plátek čerstvé vánočky s domácím džemem a hrnkem kakaa?