Hlavní obsah
3,3
(287)
Foto: Tomáš Sovinský

Foto: Tomáš Sovinský

U vánočky nemá smysl experimentovat – upečte si náš léty prověřený recept plný mandlí a rozinek, a nebudete potřebovat žádný jiný. I jen v redakci jsem ji musela péct letos hned dvakrát, jak rychle se po ní zaprášilo!

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 vánočku
  • 30 g čerstvého droždí
  • 100 g cukru moučka
  • 600 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 3 ks vejce
  • 125 g hery
  • 1 hrst rozinek namočených v rumu
  • 1 hrst mandlí
  • 1 hrst kandované citronové kůry
  • 2 lžíce mandlových lupínků
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Droždí rozdrobte do misky a spolu se lžící cukru míchejte do rozpuštění. Přidejte 2 vrchovaté lžíce mouky, asi čtvrtinu teplého mléka a nechte 10 minut v teple vzejít.

02.

Mezitím smíchejte zbylou mouku, cukr, mléko, 1 celé vejce a 2 žloutky (2 bílky si nechte na potření). Vmíchejte kvásek a nakonec rozpuštěný tuk (my dali Heru, ale použít můžete samozřejmě i máslo). Nyní těsto asi 10 minut rukama nebo v robotu hněťte, až je hezky hladké a téměř nelepí. Tento krok nesmíte ošidit, jinak se vám s těstem bude špatně pracovat!

03.

Přikryjte utěrkou a nechte 45 minut v teple kynout, já na to používám troubu, kterou předtím lehce vyhřeju. Poté do těsta zapracujte nahrubo nasekané mandle, kandovanou citronovou nebo pomerančovou kůru a v rumu nabobtnalé rozinky. Pokud je zapomenete namočit, stačí je s ním krátce zahřát na plotně či v mikrovlnce. Opět přikryjte a nechejte kynout dalších 45 minut.

04.

Těsto rozdělte napůl, a první půlku rozdělte na 4 kusy. Z každého vyválejte hada a spleťte do copu jako v tomto receptu na babiččinu vánočku. Přeneste na papírem vyložený nebo tukem potřený plech, trochu zploštěte střed a potřete rozšlehanými bílky.

05.

Druhou polovinu těsta rozdělte na 5 částí, opět vyválejte hady, a ze 3 upleťte klasický cop. Položte ho na předchozí díl a na koncích ho pod něj zastrčte. Opět lehce zploštěte a potřete bílky. Poslední 2 části těsta též zapleťte, přeneste na vrch a konce zastrčte dospod. Celou vánočku potřete bílky, posypejte plátky mandlí, svrchu zajistěte několika špejlemi, aby se vám nerozjížděla, a nechte ještě půl hodiny kynout.

06.

Vykynutou vánočku pečte 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, poté teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších asi 30 minut dozlatova. Vychladlou ji sypejte moučkovým cukrem.

Tip: Návod, jak uplést vánočku z 8 pramenů, najdete v tomto video receptu, jak ze 6 pramenů pak tady.

Umíte si představit lepší vánoční snídani než plátek čerstvé vánočky s domácím džemem a hrnkem kakaa?

Načítám