Článek
Postup
01.
Mléko zahřejte na teplotu těla. Odeberte 100 ml, rozdrobte do něj droždí, přidejte 1 lžíci z odváženého cukru a nechte v teple vzejít kvásek, potrvá to asi 10–15 minut. Máslo rozpusťte a nechte chvíli zchladnout. Více tipů, jak zadělat kynuté těsto, najdete zde.
02.
Do mísy robota prosejte mouku, přidejte cukr a špetku soli a promíchejte. Poté přidejte i vykynutý kvásek, žloutky, zbytek mléka, rum a zchladnuté máslo a vypracujte vláčné a pružné těsto (každá mouka saje jinak, pokud se těsto i po chvíli hnětení lepí, přidejte ještě lžíci mouky). Vytvarujte kouli, posypejte ji trochou mouky a pod utěrkou nechte kynout asi 40 minut.
03.
Zatímco těsto kyne, pořádně vymažte bábovkovou formu máslem a vysypejte ji hrubou moukou. Čokoládu nasekejte na malé kostičky.
04.
Vykynuté těsto vyklopte na jemně pomoučený vál, krátce jej propracujte a vyválejte obdélník velký asi 30 x 40 cm. Těsto rovnoměrně posypejte nakrájenou čokoládou a z kratší strany smotejte do rolády. Čokoláda se tak v těstě rovnoměrně rozptýlí a zároveň se nedostane do přímého kontaktu s rozpálenou formou. Spojte konce rolády do věnečku a rychlým pohybem ho přeneste spojem nahoru do připravené formy. Přikryjte utěrkou a nechte ještě asi 20 minut dokynout.
05.
Troubu rozehřejte na 170 °C. Vykynutou bábovku zvolna pečte asi 40 minut, v polovině času přikryjte povrch bábovky kolečkem z navlhčeného papíru na pečení. Upečenou nechte krátce zchladnout ve formě, poté překlopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
06.
Na čokoládovou polevu rozpusťte ve vodní lázni nalámanou čokoládu. Přidejte smetanu a vymíchejte hladkou polevu. Nechte ji krátce zchladnout a poté nalijte na upečenou bábovku. Nechte chvíli zatuhnout a podávejte. Kynutá bábovka je nejlepší čerstvá, ale máslové těsto vydrží nadýchané i do dalšího dne.
Kynuté těsto je výborné i naslano, zkuste třeba slanou trhací buchtu nebo brynzové rohlíčky.