Hlavní obsah
2,9
(23)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Kynutá bábovka není tak běžná jako ty z třeného nebo tvarohového těsta, je však minimálně stejně tak chutná. V téhle najdete kousíčky dobré čokolády, navíc je čokoládovou polevou i přelitá.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Na těsto
  • 220 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 2 ks žloutků
  • 1 lžíce rumu
  • 1 špetka soli
Na dokončení
  • 60 g čokolády 70%
  • 1 lžíce másla
  • 1 hrst hrubé mouky
Na čokoládovou polevu
  • 60 g čokolády 70%
  • 60 ml smetany ke šlehání
Článek

Postup

01.

Mléko zahřejte na teplotu těla. Odeberte 100 ml, rozdrobte do něj droždí, přidejte 1 lžíci z odváženého cukru a nechte v teple vzejít kvásek, potrvá to asi 10–15 minut. Máslo rozpusťte a nechte chvíli zchladnout. Více tipů, jak zadělat kynuté těsto, najdete zde.

02.

Do mísy robota prosejte mouku, přidejte cukr a špetku soli a promíchejte. Poté přidejte i vykynutý kvásek, žloutky, zbytek mléka, rum a zchladnuté máslo a vypracujte vláčné a pružné těsto (každá mouka saje jinak, pokud se těsto i po chvíli hnětení lepí, přidejte ještě lžíci mouky). Vytvarujte kouli, posypejte ji trochou mouky a pod utěrkou nechte kynout asi 40 minut.

03.

Zatímco těsto kyne, pořádně vymažte bábovkovou formu máslem a vysypejte ji hrubou moukou. Čokoládu nasekejte na malé kostičky.

04.

Vykynuté těsto vyklopte na jemně pomoučený vál, krátce jej propracujte a vyválejte obdélník velký asi 30 x 40 cm. Těsto rovnoměrně posypejte nakrájenou čokoládou a z kratší strany smotejte do rolády. Čokoláda se tak v těstě rovnoměrně rozptýlí a zároveň se nedostane do přímého kontaktu s rozpálenou formou. Spojte konce rolády do věnečku a rychlým pohybem ho přeneste spojem nahoru do připravené formy. Přikryjte utěrkou a nechte ještě asi 20 minut dokynout.

05.

Troubu rozehřejte na 170 °C. Vykynutou bábovku zvolna pečte asi 40 minut, v polovině času přikryjte povrch bábovky kolečkem z navlhčeného papíru na pečení. Upečenou nechte krátce zchladnout ve formě, poté překlopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

06.

Na čokoládovou polevu rozpusťte ve vodní lázni nalámanou čokoládu. Přidejte smetanu a vymíchejte hladkou polevu. Nechte ji krátce zchladnout a poté nalijte na upečenou bábovku. Nechte chvíli zatuhnout a podávejte. Kynutá bábovka je nejlepší čerstvá, ale máslové těsto vydrží nadýchané i do dalšího dne.

Kynuté těsto je výborné i naslano, zkuste třeba slanou trhací buchtu nebo brynzové rohlíčky.

Načítám